Oblačno
17°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Pre ropnú škvrnu vyhlásili stav núdze
Zdielať na
Zahraničie

Pre ropnú škvrnu vyhlásili stav núdze

Zdroj: SITA/AP/Gerald Herbert

Obrovská ropná škvrna je už pri pobreží štátu Louisiana

"Ďalšie vrtné práce neboli schválené a ani nebudú, kým nezistíme, čo sa tam stalo - či to bolo niečo ojedinelé a či tomu bolo možné zabrániť," konštatoval poradca Bieleho domu David Axelrod v programe televízie ABC Dobré ráno Amerika.

"Nijaké vrtné práce sa u nás v nových oblastiach neuskutočnia, pokým nebudeme mať adekvátny prehľad, k čomu tam došlo a čo sa navrhuje inde," citovala jeho vyjadrenie tlačová agentúra Reuters.

Americký prezident Barack Obama upriamil na problém väčšiu pozornosť vlády a rozhodol sa vyslať dnes do oblasti ministra vnútra Kena Salazara, ministerku pre vnútornú bezpečnosť Janet Napolitanovú a šéfku agentúry na ochranu životného prostredia Lisu Jacksonovú, aby dohliadali na situáciu.

Vláda Spojených štátov ponúkla pomoc armády, čo ropná spoločnosť BP privítala. Guvernér Louisiany požiadal ministerstvo obrany, aby poskytlo prostriedky pre nasadenie 6000 príslušníkov Národnej gardy, ktorí budú pomáhať čistiť pobrežie.

Škvrna v Mexickom zálive je horšia, ako sa pôvodne predpokladalo. Je dokonca možné, že by do mora mohlo vytiecť viac ropy ako pri havárii supertankera Exxon Valdez pri Aljaške v roku 1989. Vtedy uniklo do mora 42 miliónov litrov ropy.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy