Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Objavili novú ropnú škvrnu
Zdielať na
Zahraničie

Objavili novú ropnú škvrnu

Zdroj: REUTERS/ilustračné

Do zálivu v Atlantickom oceáne vytieklo zrejme päťnásobne viac ropy

Ropná spoločnosť BC, ktorá plošinu vlastní, uviedla, že novoobjavená škvrna nezvýšila predtým odhadované množstvo úniku ropy do vody. So stanoviskom ropnej spoločnosti nesúhlasí predstaviteľka americkej pobrežnej služby Mary Landryová, ktorá sa spolieha na niekoľkonásobne vyššie hodnoty z údajov Národného úradu pre oceány a atmosféru (NOAA).

NOAA teraz odhaduje, že do zálivu preniklo denne 5000 barelov ropy oproti doteraz predpokladaným 1000 barelom za deň. Informáciu zverejnili len niekoľko hodín po tom, čo BP v stredu večer uskutočnila podľa Landryovej úspešný pokus podpálenia ropy na malom priestore na hladine ohraničenej plávajúcimi bariérami s cieľom spomaliť jej postup k pobrežiu amerického štátu Louisiana. BP avizovala ďalšie pokusy s podpaľovaním ropných škvŕn, ale nie je známe, kedy ich uskutoční.

Ministerka pre vnútornú bezpečnosť Janet Napolitanová informovala o nových skutočnostiach amerického prezidenta Baracka Obamu. Vláda odporučila ministerstvu obrany, aby pomohlo zastaviť šírenie ropnej škvrny a ochránilo pobrežie a ekosystém.

Úrady sa obávajú, že obrovská ropná škvrna z potopenej ropnej plošiny by mohla zasiahnuť pobrežie Louisiany a deltu rieky Mississippi už zajtra.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy