Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Ropnú škvrnu chcú zapáliť
Zdielať na
Zahraničie

Ropnú škvrnu chcú zapáliť

Zdroj: TASR/US Coast Guard

Živočíchy vraj skôr uniknú plameňom ako uniknutej ropnej škvrne

Kontradmirálka pobrežnej stráže Mary Landryová povedala, že kontrolovaný požiar by mohli zapáliť ďaleko od pobrežia v priebehu dňa. Nevie sa však, či to bude fungovať.      

Profesor prírodných vied Ed Overton zo štátnej univerzity v Louisiane metódu kontrolovaného požiaru spochybnil. Podľa jeho názoru to môže byť účinné v chladných vodách, nie za príliš silného vetra a v oblasti, ktorú je možné chrániť.     

"Keď ste vonku, uprostred oceánu, kde okolo vás pôsobia vlny a prúdy, nie je to jednoduché," vysvetlil Overton a dodal, že nie je "super optimistický". Ďalším problémom je, že potom vzniká substancia podobná asfaltu.     

Podľa Amerického národného úradu pre oceány a atmosféru (NOAA) dokážu morské vtáky a cicavce skôr uniknúť z horiacej oblasti oceánu ako pred ropnou škvrnou. Vtáky síce môžu byť dezorientované kvôli dymu, ale vo väčšom nebezpečenstve sú vo vode, ak ich zasiahne ropa.     

Podobný kontrolovaný požiar pri pobreží Newfoundlandu v roku 1993 eliminoval veľkú časť ropy. Avšak horiaca ropa znečisťuje aj ovzdušie a nie je jasné, aký to má vplyv na život v mori.     

Vrtná súprava Deepwater Horizon explodovala v Mexickom zálive 20. apríla a o dva dni sa potopila. Predpokladá sa, že 11 nezvestných robotníkov zahynulo, ďalším 115 sa podarilo uniknúť. Príčina výbuchu vrtnej plošiny ešte nie je známa.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy