Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Zrážka vlakov v Grécku: Zadržali železničného inšpektora
Zdielať na

Zrážka vlakov v Grécku: Zadržali železničného inšpektora

Archívna reportáž

ATÉNY / Gréckeho železničného inšpektora zadržali v piatok 31. marca tamojšie úrady v spojitosti s februárovou tragickou zrážkou dvoch vlakov, ktorá si vyžiadala 57 obetí na životoch. ​Zadržaný inšpektor železničnej stanice čelí obvineniam z "narušenia bezpečnosti dopravy", ktoré zapríčinilo početné úmrtia, uviedol grécky súd.

Úrady už bezprostredne po katastrofálnej nehode z 28. februára zadržali prednostu stanice v meste Larisa, ktorého obžalovali z rovnakých trestných činov. Obvinení boli aj traja ďalší predstavitelia železníc, pričom im hrozí doživotné väzenie. Vlaková nehoda, pri ktorej zahynulo 57 ľudí a 85 utrpelo zranenia, sa odohrala približne na polceste medzi Aténami a Solúnom. Po čelnej zrážke nákladného a osobného vlaku sa vykoľajilo niekoľko vozňov.

Medzi cestujúcimi bolo množstvo študentov vracajúcich sa do škôl po predĺženom víkende. Krátko po nehode podal demisiu grécky minister dopravy Kostas Karamanlis. Najtragickejšia vlaková nehoda v histórii Grécka vyvolala v krajine aj masové demonštrácie. Protestujúci žiadali odstúpenie premiéra Kyriakosa Mitsotakisa, keďže podľa nich vláda dlhé roky zanedbávala železničnú dopravu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy