Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vysoké ceny a zastropovanie sú stále v parlamente horúcou témou
Zdielať na

Vysoké ceny a zastropovanie sú stále v parlamente horúcou témou

BRATISLAVA / Diskusia o vysokých cenách potravín na pôde parlamentu pokračuje. SaS chce prešetriť potravinovú garanciu so zastropovanými cenami. Smer zase zvolal okrúhly stôl. Na stretnutie si pozval zástupcov potravinárov a obchodných reťazcov. Teda presne tých reťazcov, ktoré ešte pred niekoľkými dňami kritizoval za "podvodné" stropovanie cien.

SaS dáva podnet na Protimonopolný úrad. Podľa lídra strany reťazce uzatvorili kartelové dohody a vlastne zastropovali produkty, ktoré by, naopak, mohli zlacnieť. "Obchodníci zneužili situáciu, slovo "zneužili" hovorím vedome," vyhlásil predseda strany SaS Richard Sulík. Úrad už konštatoval, že nič protiprávne zatiaľ nezistil. "Tento podnet považujeme za politikárčenie," uviedol predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

"Deje sa to na pôde parlamentu, kde si všetci predkladajú, čo chcú, a preto sme si povedali, že sa tohto stretnutia zúčastnime," vysvetlil predseda SPPK Emil Macho. Potravinári a zástupcovia obchodných reťazcov na jednej strane a šéf Smeru na strane druhej. Smer zvolal okrúhly stôl. Za zatvorenými dverami rokovali zhruba dve hodiny. Ešte pred týždňom reťazce pri protiinflačnej garancii obviňoval z umelého navyšovania cien.

"To je za nami, hľadáme niečo nové," povedal predseda strany Smer-SD Robert Fico. Odpustenie zdravotných a sociálnych odvodov na pol roka. Tiež preplatenie zvýšených energií a cena práce či zníženie DPH. To sú cesty, ktorými sa môžu politici podľa potravinárov vybrať. "Čo žiaden politik neovplyvní, akokoľvek populisticky sa bude vyjadrovať, sú ceny komodít a voľný trh," dodal Macho. "Musia skončiť preteky v populizme," vyhlásil Fico. No práve tvrdá ruka štátu voči voľnému trhu by mala byť podľa Fica riešením. Podľa zúčastnených sa vyjadroval v náznakoch.

"Ja si myslím, že sa to týka stropovania cien podľa vzoru Maďarska," konštatoval Macho. "My máme zákon o cenách, ktorý umožňuje regulovať ceny. Ak to môžeme použiť, tak potom štát môže povedať, že maximálna cena týchto výrobkov je takáto a je vybavené," informoval Fico. "Stropovanie cien a marží je protiprávne, existujú o tom už aj rozhodnutia Európskeho súdneho dvora," upozornil Krajčovič.

​Na otázku, že ak by šlo o zastropovanie cien, či by to bol vrchol rebríčka populistických riešení, Krajčovič odpovedal takto: "Určite, pretože dnes už máme výsledok tohto konania v Maďarsku. Najvyššia inflácia v rámci celej EÚ a nedostatkové produkty v rámci stropovaných potravín." Premiér hovorí, že cesta nie je v zasahovaní do cien potravín. Opatrenia sľubuje v najbližších týždňoch. "Dáme občanom hotovosť do ruky, aby zvládli nárast cien. Minister práce, pán Krajniak a prezidentka sľubujú adresnú pomoc," uviedol Eduard Heger.

Najlepší recept na drahé potraviny sa štáb TV JOJ nedozvedel ani vo štvrtok 30. marca. Dôležité však je, aby sa z témy nestali majstrovstvá Slovenska v populizme, pretože reči sa síce hovoria, ale je sa chlieb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy