Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Gréci vyšli do ulíc: Tragická zrážka vlakov vraj bola len otázkou času
Zdielať na

Gréci vyšli do ulíc: Tragická zrážka vlakov vraj bola len otázkou času

LARISSA/GRÉCKO / V utorok 28. februára došlo vo večerných hodinách k tragickej zrážke vlakov, ktorá si vyžiadala doposiaľ 57 obetí. Mnohí tvrdia, že pri nefunkčnom stave železníc sa dala podobná tragédia čakať. Obyvatelia Grécka vyšli do ulíc na protest proti orgánom, ktoré problém zjavne ignorovali.

Približne 700 ľudí sa vo štvrtok zhromaždilo pred sídlom železničnej spoločnosti Hellenic Train v Aténach, kde protestovali proti chronickým nedostatkom a zlyhaniam. Táto spoločnosť je zodpovedná za údržbu gréckych železníc. Protesty sa konali aj v Solúne a v meste Larissa – neďaleko miesta, kde sa nešťastie v utorok 28. februára večer stalo. Vláda uviedla, že spravodlivosť prinesie nezávislé vyšetrovanie.

Mnohí z 350 pasažierov na palube boli študenti vo veku 20 rokov, ktorí sa vracali do Solúna po predĺženom víkende. Išlo o oslavy gréckeho pravoslávneho pôstu. Premiér Kyriakos Mitsotakis uviedol, že za katastrofu môže "tragická ľudská chyba". 59-ročného prednostu stanice v Larisse obvinili zo zabitia z nedbanlivosti. Odmietol, že by sa dopustil akéhokoľvek pochybenia, pričom za nehodu obvinil technickú poruchu.

Na chybu upozorňovali už dávno

Členovia železničných odborov sa domnievajú, že bezpečnostné systémy nefungujú správne. Podľa ich tvrdenia sa oprávnené osoby snažili na to opakovane varovať už mnoho rokov. Na protest a smútok plánujú železničiari štrajkovať vo štvrtok 2. marca za to, čo považujú za oficiálne zanedbanie železníc.

"Bolesť sa zmenila na hnev pre zranených kolegov a spoluobčanov," uviedol odborový zväz zamestnancov vo vyhlásení, ktorým oznámil štrajk. "Neúcta, ktorú v priebehu rokov prejavovali vlády voči gréckym železniciam, viedla k tragickému výsledku," dodalo v komentároch citovaných tlačovou agentúrou Reuters.

Hnev viedol k odstúpeniu z funkcie

Minister dopravy Kostas Karamanlis odstúpil. Ako dôvod uviedol, že prevezme zodpovednosť za "dlhodobé zlyhania" úradov pri oprave železničného systému, ktorý podľa neho nie je vhodný pre 21. storočie. Pred nemocnicou, kde privážali telá obetí vlakového nešťastia, ale visel transparent s tvrdením, že akékoľvek systémové zlyhania budú zakryté. Oficiálne vyhlásenia príčiny nehody budú až po vyšetrovaní, ktoré aktuálne prebieha.

"Túto nehodu podrobne a transparentne vyšetríme. Zriadime aj komisiu expertov, ktorá posúdi prípadné systematické chyby, ktoré mohli viesť k tejto tragédii," uviedol nový minister dopravy Giorgos Gerapetritis.

Počas tichej vigílie v Larisse v stredu 1. marca na pamiatku obetí incidentu jeden demonštrant povedal, že má pocit, že katastrofa bola len otázkou času. "Železničná sieť vyzerala problematicky, s opotrebovaným a zle plateným personálom," povedal agentúre AFP Nikos Savva, študent medicíny z Cypru. "Zatknutý prednosta stanice by nemal platiť cenu za celý chorý systém," dodal. "Toto je neprípustná nehoda. Túto situáciu poznáme už 30 rokov," povedal agentúre AFP lekár so sídlom v Larisse, Costas Bargiotas.


​Na proteste zasahovala polícia 

Pamätné stretnutie sa konalo aj v Aténach, mimo kancelárií Hellenic Train. Neskôr v ten istý deň neďaleko protest vyeskaloval a prítomné boli aj násilné prejavy. Polícia použila slzotvorný sprej na rozohnanie demonštrantov, ktorí hádzali kamene a zapaľovali v uliciach oheň.

Rodiny prichádzajú do neďalekej nemocnice, aby poskytli vzorky DNA, s cieľom identifikovania ich nezvestných blízkych. Bude to však čoraz ťažší proces, pretože sa budú získavať ďalšie pozostatky tých, ktorí boli v prednej časti osobného vlaku. Tí zažili plnú silu čelnej zrážky a požiaru, ktorý potom roztrhal ich vagóny.

Hovorca hasičského zboru Vassilis Varthakogiannis uviedol, že teploty vo vnútri prvého vozňa dosiahli 1 200 stupňov Celzia, čo sťažilo identifikáciu osôb, ktoré boli vo vnútri.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy