Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zrážka vlakov si vyžiadala najmenej 32 obetí, cestovali najmä študenti
Zdielať na

Zrážka vlakov si vyžiadala najmenej 32 obetí, cestovali najmä študenti

LARISA / Grécko je v šoku. Pri nočnej zrážke dvoch vlakov neďaleko mesta Larisa zahynulo najmenej 38 ľudí. 85 ďalších sa zranilo. Viacero bojuje o život na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Záchranári upozorňujú, že počet obetí bude zrejme ešte stúpať. Desiatky ľudí sú stále nezvestné.

Miestny hasičský zbor prostredníctvom svojho hovorcu potvrdil, že sa vykoľajilo niekoľko vozňov po zrážke nákladného a osobného vlaku, približne na polceste medzi Aténami a Solúnom. K nehode došlo v utorok, 28. februára, krátko pred polnocou. Záchranné práce s cieľom vyslobodiť uviaznutých cestujúcich pokračovali aj v stredu ráno. Z 85 zranených museli 53 hospitalizovať. 

Príčina havárie nebola bezprostredne známa. Miestne médiá označili nešťastie za najhoršiu vlakovú nehodu v dejinách Grécka. Osobný vlak bol na ceste z metropoly Atény do druhého najväčšieho mesta Solún na severe krajiny, nákladný vlak išiel opačným smerom. Na miesto prišlo približne 150 hasičov a 40 sanitiek, spresnili grécke pohotovostné služby. Na odstránenie trosiek nasadili aj žeriavy. "Nikdy som doposiaľ nič takéto nevidel. Je to tragické. Aj päť hodín po nehode stále nachádzame ďalšie telá," povedal jeden z vyčerpaných záchranárov.

​Podľa gréckej verejnoprávnej televíznej stanice ERT začal jeden z vozňov vlaku po zrážke horieť a vo vnútri zostalo zakliesnených niekoľko ľudí. Podľa starostu neďalekého mesta Tempi Jorgosa Manolisa bolo vo vlaku množstvo študentov, ktorí sa vracali do Solúna po predĺženom prázdninovom víkende.

Na miesto nešťastia dorazil aj minister dopravy, ktorý neskôr z úcty k obetiam ohlásil svoju rezignáciu. Príčiny tragédie vyšetruje polícia. Tá už zadržala šéfa železničnej stanice v Larise a obvinila ho z neúmyselného zabitia. On vinu odmieta. Vlajky dnes viseli na pol žrde nielen v Grécku, ale aj v ďalších častiach Európskej únie. Kondolencie do Atén prichádzajú zo všetkých kútov sveta vrátane Slovenska.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu zaslala sústrastný telegram gréckej prezidentke Katerine Sakellaropulosovej v súvislosti so železničným nešťastím pri meste Larisa, ktoré si vyžiadalo značné obete na životoch a množstvo zranených. "Vážená pani prezidentka, v mene občanov Slovenskej republiky, ako aj v mene svojom, vám, rodinám a blízkym obetí, vyjadrujem úprimnú sústrasť. Zraneným prajem rýchle uzdravenie," uviedla hlava štátu v telegrame.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy