Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Do ústavy sa má dostať právo na hotovostné platby. Presadiť to chcú poslanci zo Sme rodina
Zdielať na

Do ústavy sa má dostať právo na hotovostné platby. Presadiť to chcú poslanci zo Sme rodina

BRATISLAVA / Právo na hotovosť sa má ocitnúť v ústave. Na marcovej schôdzi to majú navrhnúť poslanci z hnutia Sme rodina. A vyzerá to tak, že na túto zmenu aj získajú potrebnú väčšinu v Národnej rade. Ak sa to stane, už od júla budú mať Slováci v ústave zakotvené právo na hotovostné platby. Toto právo majú aj v súčasnosti, akurát nie je ústavné.

​Právo vykonať platbu za nákup tovarov a poskytnutie služieb v hotovosti by malo byť súčasťou Ústavy Slovenskej republiky. Podľa poslancov Sme rodina sa tak má predísť tomu, aby sa raz ľuďom nestalo to, čo sa momentálne občas stáva pri kartách. "Aby niekto nemohol odmietnuť prijímanie hotovosti v obchode," uviedol Peter Pčolinský, predseda poslaneckého klubu strany Sme rodina.

Poslanci Sme rodina sú v poslednom čase podľa ich slov svedkami rôznych iniciatívnych krokov vedúcich k postupnému obmedzeniu hotovostných platieb. Tak to majú aj v dôvodovej správe. Súhlasia s nimi aj dvaja bývalí ministri financií z rôznych strán. "Ja s tým nemám problém a Smer to podporí," uviedol poslanec Ladislav Kamenický. "Predpokladám, že tá podpora sa nájde," povedal poslanec Igor Matovič.

Slováci majú aj momentálne právo na platbu hotovosťou vďaka Zákonu o Národnej banke Slovenska. "Žijú tu ľudia, ktorí sa boja, že príde vláda, ktorá zakáže zo dňa na deň používanie hotovosti. Tak taká vláda bude musieť získať ústavnú väčšinu," uviedol Matovič. Keď sa tak teda stane, čo je pravdepodobné, podľa analytika je dôležité, aby sa v novele zachovala dôležitá vec. "Máme tu čiernu a šedú ekonomiku, to znamená niečo nelegálne a niečo, kde sa obchádzajú povinné platby, ako napríklad odvody. Kvôli týmto dvom ekonomikám je naozaj dobré obmedziť hotovostné platby," uviedol Marek Škriniar, analytik Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Ide najmä o výškové limity pri platbe hotovosťou. "Nerušia sa žiadne limity, všetky zákonné limity ostávajú," uviedol Pčolinský. Igor Matovič, ktorý nás reprezentoval napríklad medzi ministrami financií Európskej únie, kartu ani nemá a dostáva vreckové od manželky, ktorá peniaze vyberá. "Mám desať či  dvadsať eur vo vačku a tie denné výdavky si tým viem uspokojiť," povedal Matovič. Podobne bol na tom aj Robert Fico po polnoci 1. januára 2009, keď vyťahoval prvú eurovú hotovosť v parlamente. "Je to manželkina karta, ona je majiteľkou spoločného účtu," povedal vtedy Fico. Bankomat už však v parlamente nie je, takže hotovosť si budú musieť poslanci priniesť so sebou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy