Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V jednej z východoslovenských osád sa šíri tuberkulóza, dvojročné dieťa je vo vážnom stave
Zdielať na

V jednej z východoslovenských osád sa šíri tuberkulóza, dvojročné dieťa je vo vážnom stave

MICHALOVCE / V rómskej osade v Michalovciach sa objavila tuberkulóza. Iba 2-ročné dieťa je pre neskorú liečbu vo vážnom stave. Táto choroba je infekčného charakteru a šíri sa kašľom, kýchaním alebo pri komunikácii. Hygienici sú preto v pohotovosti a spustili testovanie obyvateľov.

​Prvý prípad sa v osade objavil pred dvoma týždňami. Tuberkulóza sa šíri medzi deťmi. "Sú potvrdené štyri prípady ochorenia vo vekovej skupine od 1 do 13 rokov," informovala Janka Stašková, regionálna hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Michalovciach. "Príznakmi sú mierne zvýšená teplota, bolesti hlavy, bolesti svalov, suchý kašeľ, dráždivý kašeľ," uviedol Štefan Zamba, primár infektologického oddelenia nemocnice v Michalovciach. 

Iba 2-ročné dievčatko je vo veľmi vážnom stave. Jej príbuzní podcenili príznaky choroby a neskoro vyhľadali lekársku pomoc. "Malo typické ochorenie – tuberkulóznu meningitídu, čiže zápal mozgových blán. Zároveň malo aj postihnutie pľúc," uviedol Zamba. V rómskej osade žije približne dvetisíc obyvateľov. Hygienici majú obavy, aby tu nevzniklo obrovské ohnisko tuberkulózy. Spustili preto rozsiahle testovanie. "K 28. februáru bolo vyšetrených 320 osôb, z toho asi 200 detí," informovala Stašková.

Výsledky budú známe o 3 dni. Infekčné osoby musia byť izolované a podstúpia komplikovanú liečbu. "Budú sa liečiť dlhodobo, šesť až deväť mesiacov. Štandardne sa nelieči jedným liekom, ale je to kombinácia viacerých," informoval Zamba. Na Slovensku sa proti tuberkulóze povinne očkovalo do roku 2011. Nové prípady pribúdajú najmä na východe krajiny v marginalizovaných komunitách. Najťažším komplikáciám dokáže zabrániť vakcína. "U detí to má význam, vytvárajú 60- až 80-percentnú ochranu," uviedla Stašková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy