Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
NAKA zasahovala na celom území Slovenska. Akcie Stonehenge sa týkala machinácií s verejným obstarávaním
Zdielať na

NAKA zasahovala na celom území Slovenska. Akcie Stonehenge sa týkala machinácií s verejným obstarávaním

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahovala v utorok, 28. februára, na celom území Slovenska v rámci akcie Stonehenge, ktorá je pod dozorom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry. Týka sa machinácií s verejným obstarávaním.

Elitní policajti NAKA od skorých ranných hodín vyšli do terénu. Zamerali sa na viaceré bytové a nebytové priestory, z ktorých zbierali cenné informácie. Zasahovať mali na viacerých miestach západného stredného a východného Slovenska. Informáciu dnes potvrdil na mediálnom výbore aj samotný policajný prezident.

Problémom boli podľa obvinenia machinácie, ktoré sa mali diať v štátnom podniku. Medzi obvinenými sú konatelia rôznych spoločností, jeden riaditeľ obchodnej spoločnosti a pracovníčka ministerstva financií. Tá v čase spáchania skutku pracovala u verejného obstarávateľa. "Doposiaľ bolo vo veci vznesené obvinenie voči celkovo štyrom fyzickým a dvom právnickým osobám, a to pre zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spáchaný formou spolupáchateľstva v súvislosti s obstarávaním v Slovenskom vodohospodárskom podniku," informovala Jana Tökölyová z Úradu špeciálnej prokuratúry. 

Vyšetrovanie sa podľa polície týka verejného obstarávania v SVP, konkrétne šlo o modernizáciu a ekologizáciu výrobných zariadení v kameňolome Devín. "Podmienky mali byť účelovo prispôsobené na mieru konkrétnemu uchádzačovi, aby ostatní, skutoční záujemcovia nedokázali splniť nastavené technické parametre," vysvetlila polícia. Doplnila, že víťazný uchádzač tým mal získať neoprávnený prospech vyše 400 tisíc eur. Konaním obvinených mala vzniknúť aj ďalšia škoda. "V súčasnosti sú vykonávané nevyhnutné procesné úkony, a preto bližšie informácie poskytneme, až keď to situácia umožní," doplnila Tökölyová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy