Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ruský špión Bohuš Garbár dostal podmienku a peňažný trest
Zdielať na

Ruský špión Bohuš Garbár dostal podmienku a peňažný trest

BANSKÁ BYSTRICA / Špión priznal spoluprácu s ruskými agentmi. Bohuš Garbár im sľuboval informácie súvisiace so spoluprácou Slovenska s NATO či krokoch SIS proti Rusku. Zo špionáže ho usvedčovalo video. Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici dnes schválil dohodu o vine a treste, ktorú s ním uzavrel prokurátor.

Zo špionáže ho usvedčilo video, na ktorom ho zverboval vojenský pridelenec ruskej ambasády. Bohuš Garbár, prispievateľ konšpiračného webu, mal za peniaze dodávať citlivé informácie pre ruskú rozviedku. Sľuboval získanie utajovaných informácií o slovenských bezpečnostných a spravodajských službách či kontrašpionáži SIS smerom k Rusom. Obvinený bol z vyzvedačstva a korupcie.

"Obvinený priznal vinu," informuje obhajca Ján Čarnogurský. Priznal, že od agenta dostal 1 000 eur. Na stretnutie v Ružomberku mal priniesť informácie na USB kľúči. Schvaľovanie dohody o vine a treste ale skomplikoval anonym, ktorý nahlásil bombu. Policajti prehľadali všetky budovy súdov v Banskej Bystrici. Sudca Garbárovi vymeral trojročný podmienečný trest ako aj 15-tisícový peňažný trest. Pôvodne mu hrozilo až 10-ročné väzenie.

Kauza sa prevalila minulý rok v marci. Počas akcií s krycím názvom Matrioška a Kaťuša zadržala NAKA okrem Garbára aj Pavla Bučku. Bývalého prorektora vojenskej akadémie v Liptovskom Mikuláši. Či Garbár svedčí aj proti ďalším prokurátor komentovať nechcel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy