Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Začal sa súd s extrémistom Magátom: Obdivovateľ Hitlera sa postavil pred súd
Zdielať na

Začal sa súd s extrémistom Magátom: Obdivovateľ Hitlera sa postavil pred súd

PEZINOK / Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje proces so zrejme najznámejším slovenským pravicovým extrémistom Mariánom Magátom. Stíhaný je za skutky, ktoré súvisia s extrémizmom.

Po prečítaní obžaloby sa vyjadril, že je nevinný vo všetkých bodoch. Marián Magát je stíhaný za viac ako 40 skutkov, ktoré súvisia s pravicovým extrémizmom. Ide napríklad o výrobu, uchovávanie a distribúciu extrémistických materiálov. Taktiež popiera holokaust a uznáva Adolfa Hitlera. Druhá časť obvinenia sa týka jeho vyjadrení, ktoré šíril na sociálnych sieťach. Magát sa pred súdom vyjadril, že si nepamätá, že by niektoré statusy, ktoré sú spomínané v obžalobe, písal on. Vraj ich mohol napísať administrátor jeho facebookovej stránky. Tretia časť obvinení sa týka jeho knihy, ktorá hovorí o židovskom sprisahaní. Ide o jeden z najväčších procesov, ktorý sa týka extrémizmu na Slovensku.

​Pojednávanie s Magátom sa začalo v utorok, 28. februára, o deviatej hodine ráno a do budovy ho priviezla policajná eskorta, keďže je stíhaný väzobne. Okrem novinárov sa pojednávania zúčastnili aj priaznivci obvineného. Hneď na začiatku dostal Magát ponuku urobiť dohodu o vine a treste. S tým však nesúhlasil, a tak sa začalo pojednávať. Po troch hodinách bola prečítaná približne polovica obžaloby, keďže celé znenie obžaloby má spolu 200 strán a 44 bodov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy