Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
243.deň na Ukrajine: Rusi zriadili v ukrajinskom Chersone domobranu. Ukrajinskí vojaci sa mesto pokúsia získať späť
Zdielať na

243.deň na Ukrajine: Rusi zriadili v ukrajinskom Chersone domobranu. Ukrajinskí vojaci sa mesto pokúsia získať späť

BRATISLAVA / V okupovanom ukrajinskom meste Cherson na juhu krajiny zriadili ruské úrady domobranu. Vyzývajú všetkých mužov, ktorí v meste zostali, aby ho bránili. Kyjev a západ považujú ruské obvinenia, že Ukrajina sa chystá na vlastnom území odpáliť takzvanú špinavú bombu za absurdné. Ukrajina obviňuje Rusko z blokovania úplnej realizácie dohody o vývoze obilnín. Ukrajina označila ruskú štátom kontrolovanú televíznu stanicu RT za podnecovateľa genocídy a vyzvala na jej zákaz na celom svete. Stalo sa tak po tom, ako jeden z moderátorov RT povedal, že ukrajinské deti, ktoré vnímajú Rusov ako okupantov, by mali byť utopené v rieke Tysyn. Izraelský minister obrany sľúbil Ukrajine humanitárnu pomoc, nie však zbrane.

Rusi zriadili v Chersone domobranu

V okupovanom ukrajinskom meste Cherson na juhu krajiny zriadili ruské úrady domobranu. Vyzývajú všetkých mužov, ktorí v meste zostali, aby ho bránili. Blížia sa k nemu ukrajinskí vojaci. Tí sa ho podľa analytikov pokúsia získať späť pod svoju kontrolu. Ruské úrady nariadili ešte minulý týždeň evakuáciu civilistov z tejto oblasti. Podľa informácií britského ministerstva obrany ukrajinská armáda úspešne bojuje proti dronom iránskej výroby. Tie Rusko zrejme využíva ako náhradu vlastných zbraní s dlhým doletom. Podľa analytikov ich začína mať nedostatok.

Kremľu na západe neveria

Kyjev a západ považujú ruské obvinenia, že Ukrajina sa chystá na vlastnom území odpáliť takzvanú špinavú bombu za absurdné. Reagujú tak na telefonáty ruského ministra obrany, v ktorých obvinenia padli. Moskva ich pritom nepodložila žiadnymi dôkazmi. Špinavá bomba sa používa ako konvenčná výbušnina, no obsahuje prímes rádio-aktívneho materiálu, ktorý po detonácii spôsobí zamorenie. 

Ukrajina obviňuje Rusko z blokovania úplnej realizácie dohody o vývoze obilnín

Ukrajina oznámila, že z jej prístavov vyplávalo v nedeľu sedem lodí s obilninami smerujúcimi do ázijských a európskych krajín. Obvinila však Rusko, že blokuje úplnú realizáciu dohody o exporte ukrajinských obilnín cez Čierne more.

"Rusko zámerne blokuje plnú realizáciu obilninovej iniciatívy. V dôsledku toho (ukrajinské) prístavy v posledných dňoch pracujú len na 25-30 percent svojej kapacity," uviedlo ukrajinské ministerstvo infraštruktúry. Dohodu v júli sprostredkovali OSN a Turecko s cieľom zmierniť potravinovú krízu vo svete. Ukrajine umožnila obnoviť export obilnín z čiernomorských prístavov uzavretých od februárového začiatku ruskej invázie. Moskva získala záruky pre vlastný vývoz obilnín a hnojív.

Ukrajina vyzvala na predĺženie dohody po konečnom termíne stanovenom na 19. novembra. Obavy, či Rusko bude súhlasiť, sa však zintenzívnili po opakovaných sťažnostiach Moskvy týkajúcich sa vykonávania tejto dohody.

Ukrajina žiada celosvetový zákaz ruskej televízie RT za podnecovanie genocídy

Ukrajina označila ruskú štátom kontrolovanú televíznu stanicu RT za podnecovateľa genocídy a vyzvala na jej zákaz na celom svete. Stalo sa tak po tom, ako jeden z moderátorov RT povedal, že ukrajinské deti, ktoré vnímajú Rusov ako okupantov, by mali byť utopené v rieke Tysyn. 

Britská stanica BBC vysvetlila, že ide o rieku spomínanú v smútočnej ľudovej piesni zo Zakarpatskej oblasti. Do širokého povedomia sa dostala počas rekviem za mŕtvych účastníkov tzv. euromajdanu v roku 2014. Šéfredaktorka RT Margarita Simoňjanová uviedla, že autora výroku - moderátora Antona Krasovského pre jeho "nechutné" komentáre suspendovala. Dodala, že nikto v RT nezdieľa jeho názory.
Krasovskij je provojnový komentátor ruskej televízie RT, na ktorého Európska únia uvalila sankcie. Svojím výrokom reagoval na rozprávanie ruského autora literatúry zo žánru science fiction Sergeja Lukianenka, ktorý si spomínal, ako mu deti pri jeho prvej návšteve Ukrajiny v 80. rokoch minulého storočia povedali, že by žili lepšie, keby ich krajinu neokupovala Moskva.
 "Mali sa utopiť v Tysyne," odpovedal Krasovskij. "Len utopte tie deti, utopte ich," vyzval. Navrhol aj "strčiť ich do chatrčí a upáliť", uviedol Reuters.

Ukrajinská ekonomika tento rok klesne o 30 %

Očakáva sa, že ukrajinská ekonomika tento rok klesne o 30 %, uviedla prvá vicepremiérka Ukrajiny Julia Svyrydenková. Dôvodom je ruská invázia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ministerstvo hospodárstva v októbri odhadovalo, že hrubý domáci produkt (HDP) za prvých 9 mesiacov tohto roka padol o 30 %. Rusko pokračuje vo svojej útočnej vojne, ktorú začalo 24. februára. Svyrydenková tiež na ukrajinsko-nemeckej podnikateľskej konferencii uviedla, že v tomto roku sa počíta s infláciou aj nezamestnanosťou na úrovniach okolo 30 %.

Izraelský minister obrany sľúbil Ukrajine humanitárnu pomoc, nie však zbrane

Izraelský minister obrany Benny Ganc v pondelkovom telefonickom rozhovore so svojím ukrajinským partnerom Olexijom Reznikovom prisľúbil Kyjevu podporu v súvislosti s ruskou inváziou, vylúčil však dodávky zbraní. Odvolal sa pri tom na "operačné obmedzenia", informuje TASR na základe správy na izraelskom spravodajskom webe The Times of Israel.

Izraelský minister podľa vyhlásenia svojho úradu sľúbil Ukrajine humanitárnu podporu. S Reznikovom sa tiež údajne dohodli na okamžitom začatí rokovaní s cieľom dodať na Ukrajinu civilné systémy včasného varovania. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba už minulý týždeň telefonicky žiadal svojho izraelského náprotivka Jaira Lapida o poskytnutie systémov protivzdušnej obrany vrátane výcviku ich obsluhy.

Rusko však varovalo Izrael, že ak by Ukrajine dodal zbrane, výrazne by to poškodilo ich vzájomné vzťahy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy