Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
242. deň na Ukrajine: Rusko tvrdí, že zničilo ukrajinský sklad s tonami leteckého paliva
Zdielať na

242. deň na Ukrajine: Rusko tvrdí, že zničilo ukrajinský sklad s tonami leteckého paliva

KYJEV / Najmenej traja ľudia zahynuli pri požiari továrne na muníciu, dvaja piloti neprežili pád stíhačky na obytnú budovu a zničený bol aj sklad s leteckým palivom. Ruská armáda sa stiahla z oblasti Chersonu, keďže očakáva postup ukrajinského vojska. Ukrajinci navyše preverujú možnú vlastizradu zo strany bývalého majiteľa podniku na výrobu lietadlových motorov.

Pri požiari v továrni na muníciu v Perme zahynuli najmenej traja ľudia

"Najmenej traja ľudia zahynuli pri požiari v továrni na muníciu v ruskom meste Perm a niekoľko zranených bolo prevezených do nemocnice," uviedli ruské médiá s odvolaním sa na miestne úrady. Rozsah požiaru, ktorý vypukol v sobotu, 22. októbra večer, nebol známy. Továreň v Perme vyrába muníciu pre salvové raketomety Grad a Smerč a tiež komponenty pre rakety vzduch-vzduch. Ruský prezident Vladimir Putin pre pokračujúcu vojnu na Ukrajine vyzval ruský obranný priemysel, aby zvýšil výrobu. "Ruské ozbrojené sily začínajú mať veľký nedostatok zásob munície. Najviac im chýbajú presné zbrane, ako sú riadené strely," informovala tento týždeň riaditeľka amerických tajných služieb Avril Hainesová.

Ukrajinci zatkli predstaviteľa firmy Motor Sič, je podozrivý z vlastizrady

V ukrajinskom meste Záporožie zadržali pre podozrenia z vlastizrady bývalého majiteľa podniku na výrobu lietadlových motorov Motor Sič Viačeslava Bohuslajeva, ktorý bol následne eskortovaný do Kyjeva. "Bohuslajev, "čestný riaditeľ" Motor Sič a niekdajší člen parlamentu, je podozrivý z kolaborácie s ruskými silami a napomáhania," oznámili bezpečnostné zdroje. Napriek tomu, že oblasť Záporožie je jedným zo štyroch nezákonne anektovaných regiónov, rovnomenné mesto je pod ukrajinskou kontrolou. "Bohuslajev bol známy svojimi proruskými postojmi," na sociálnej sieti Facebook napísala prominentná novinárka Iryna Romalijska. Ako uviedla, Rusom údajne dodával časti vrtuľníkov a lietadiel a mal kontakty na ruské špeciálne služby. Motor Sič je známym výrobcov leteckých motorov a priemyselných turbín. Ukrajinskí predstavitelia vlani zablokovali pokusy čínskych spoločností, ktoré chceli firmu prevziať.

Rusko sťahuje svojich dôstojníkov z Chersonu

"Ruské vojenské velenie stiahlo svojich dôstojníkov v meste Cherson na juhu Ukrajiny, ktoré okupuje ruská armáda, na východný breh rieky Dneper. Očakáva totiž postup ukrajinského vojska," uviedol Inštitút pre štúdium vojny. Aby Rusko zdržalo ukrajinský protiútok, nechalo na západnom brehu Dnepra novomobilizovaných neskúsených záložníkov, aby armáda mohla dokončiť ústup. K presunu ruského vojska pritom prichádza v čase, keď ukrajinská armáda oznámila, že jej jednotky pokračujú v protiofenzíve v Chersone a Záporožskej oblasti. Najnovšia ruská vojenská stratégia, v rámci ktorej útočí jeho armáda na ukrajinské elektrárne a energetickú infraštruktúru, chce zrejme znížiť vôľu Ukrajincov bojovať a prinútiť ukrajinskú vládu, nech investuje viac prostriedkov do ochrany civilistov a energetickej infraštruktúry. Táto snaha Ruska zrejme podľa ISW neuškodí morálke Ukrajincov, no bude mať vážny ekonomický dopad.

Ukrajinská armáda uviedla, že ruské sily sa v súčasnosti musia skôr brániť, no pokračujú v útokoch na ukrajinskú energetickú infraštruktúru a na niekoľko miest vo východnom regióne Donbas. V posledných dňoch čelilo útokom na energetickú infraštruktúru a iné kriticky dôležité objekty najmenej deväť ukrajinských oblastí - od Odeskej na juhu krajiny po Charkovskú na severovýchode. "Rusko podniklo celkovo 25 vzdušných a vyše 100 raketových a delostreleckých útokov," uviedol generálny štáb ukrajinskej armády. Tá za uplynulých 24 hodín zničila 14 iránskych dronov používaných ruskou armádou. V rámci protiútokov v Chersone a Záporoží naopak podniká útoky na zariadenie, ktoré ovláda ruská armáda, predovšetkým v meste Nova Kachovka. "Pri ruskom raketovom útoku bola v noci na nedeľu zasiahnutá i obytná štvrť v meste Mykolajiv, kde utrpeli zranenia traja ľudia," informovalo južné veliteľstvo ukrajinskej armády. Pri útoku boli zasiahnuté dve obytné budovy, ihrisko a sklad. Agentúra AP ale upozorňuje, že túto informáciu nemožno nezávisle overiť.

Na obytnú budovu v Irkutsku sa zrútila stíhačka, zahynuli 2 piloti

"Ruská stíhačka sa zrútila na dvojposchodovú obytnú budovu v meste Irkutsk, ktoré sa nachádza na Sibíri. Pri nehode zahynuli dvaja piloti," uviedol gubernátor Irkutskej oblasti Igor Kobzev. Podľa jeho slov nikto z miestnych obyvateľov neutrpel zranenia. Miestna pobočka ruského ministerstva pre mimoriadne situácie uviedla, že išlo o stíhačku typu Su-30, ktorá absolvovala cvičný let. Tento týždeň ide už o druhú nehodu ruského bojového lietadla v obytnej oblasti. V prístavnom meste Jejsk na pobreží Azovského mora narazil v pondelok, 17. októbra ruský stíhací bombardér Su-34 počas cvičného letu do deväťposchodovej budovy, v ktorej bývalo približne 600 ľudí. Tento incident si vyžiadal najmenej 15 obetí. "Túto nehodu pravdepodobne spôsobila technická porucha," informoval Vyšetrovací výbor Ruskej federácie .

Rusko tvrdí, že na Ukrajine zničilo sklad s leteckým palivom

"Ruská armáda zničila v ukrajinskej Čerkaskej oblasti pri meste Smila sklad, v ktorom sa nachádzalo viac ako 100-tisíc ton leteckého paliva pre ukrajinské vzdušné sily," uviedlo ruské ministerstvo obrany. Ukrajina zaznamenala v uplynulých týždňoch viacero útokov, do ktorých ruská armáda podľa západných predstaviteľov nasadila iránske bezpilotné lietadlá Šahíd-136. Dodávky iránskych dronov pre Rusko popierajú Moskva aj Teherán.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy