Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
210. deň na Ukrajine: Mobilizácia ruských záložníkov nezmení ukrajinské plány, uviedol Zelenskyj
Zdielať na

210. deň na Ukrajine: Mobilizácia ruských záložníkov nezmení ukrajinské plány, uviedol Zelenskyj

BRATISLAVA / Vladimír Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu. Podľa Západu týmto krokom priznal neúspech. Mnoho Rusov sa jej chce vyhnúť odchodom z krajiny. Podľa leteckého portálu AIR-LIVE.net nariadili ruské aerolinky zastaviť predaj leteniek mužom od 18 do 65 rokov bez súhlasu ministerstva obrany. Ruský prezident zašiel ale ešte ďalej. Pohrozil odpoveďou na takzvané jadrové vydieranie Západu slovami, že Rusko neblafuje.

Zelenskyj: Mobilizácia ruských záložníkov nezmení ukrajinské plány

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že príkaz ruského prezidenta Vladimira Putina zmobilizovať ďalšie jednotky sa očakával a poukazuje na nedostatok ruských dôstojníkov a iného vojenského personálu. Uviedol to v stredajšom rozhovore pre nemecký denník Bild.

Povedal tiež, že tento krok, ako aj oznámenia o usporiadaní referenda o pripojení k Rusku na okupovaných ukrajinských územiach, nezmenia plán Ukrajiny oslobodiť svoje územia. "Budeme konať krok za krokom podľa našich plánov. Som si istý, že oslobodíme naše územie," povedal Zelenskyj. Putin podľa neho vidí, že jeho jednotky jednoducho "utekajú z boja". "Potrebuje, aby k nám prišla niekoľkomiliónová armáda. Pretože vidí, že veľká časť tých, ktorí k nám prídu, jednoducho utečie. Chce utopiť Ukrajinu v krvi, ale aj v krvi vlastných vojakov," zakončil Zelenskyj.

Po Putinovom oznámení čiastočnej mobilizácie sa rýchlo vypredávajú letenky z Ruska

Po stredajšom rannom vyhlásení čiastočnej mobilizácie v Rusku stúpli ceny leteniek do takzvaných "bezpečných" krajín na astronomické hodnoty. Referuje o tom epravda.com.ua s odvolaním sa na telegramový kanál "Vieme vysvetliť" a údaje ruských leteckých služieb. Podľa týchto zdrojov boli po Putinovom prejave všetky letenky na priame lety do najobľúbenejších destinácií, vrátane Jerevanu a Istanbulu na stredu okamžite vypredané. Podľa leteckého portálu AIR-LIVE.net nariadili ruské aerolinky zastaviť predaj leteniek mužom od 18 do 65 rokov bez súhlasu ministerstva obrany. 

Ceny leteniek do Tbilisi a Baku prudko vzrástli. Najkratšie lety do Gruzínska stoja asi 120-tisíc rubľov (takmer dvetisíc eur), do Azerbajdžanu 248-tisíc rubľov (štyritisíc eur). Na stredu nie sú žiadne letenky do Jerevanu, minimálna cena za let vo štvrtok je 86-tisíc rubľov (1 400 eur). Na ruskej verzii vyhľadávača Google sa medzi najhľadanejšími výrazmi počas stredy objavuje "kam odísť z Ruska". Najviac sa o túto tému zaujímajú obyvatelia Belgorodskej oblasti susediacej s Ukrajinou.

Na sociálnych sieťach sa tiež šíria správy, že ruské železnice prestali predávať lístky bez potvrdenia miestneho vojenského komisára. Ruské ministerstvo obrany ale tieto informácie poprelo.

Ruské rakety zasiahli obytné budovy v Charkove

Ruské rakety v stredu v skorých ranných hodinách zasiahli viacposchodové obytné budovy v meste Charkov na východe Ukrajiny. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram starosta mesta, Ihor Terechov. Informácie o obetiach podľa jeho slov hneď neboli k dispozícii. Starosta dodal, že záchranári sa snažia o vyslobodenie niekoľkých ľudí, ktorí v jednej oblasti zostali uväznení pod troskami. Podľa tímu americkej televízie CNN v Charkove bolo o zhruba 1:52 miestneho času počuť šesť až sedem veľkých výbuchov.

Nikto neohrozoval Rusko a nikto okrem Ruska nevyhľadával vojnu, povedal Biden

Americký prezident Joe Biden sľúbil, že bude naďalej stáť pri Ukrajine a vystupovať proti ruskej agresii. Ako referuje spravodajský web CNN, učinil tak počas stredajšieho prejavu na Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku.

"Počas ostatného roka bol svet ťažko skúšaný a my sme neváhali. Zvolili sme si slobodu. Zvolili sme si suverenitu. Zvolili sme princípy, ku ktorým sa hlásia všetky strany charty OSN. Stáli sme pri Ukrajine," povedal Biden. Dodal, že členovia OSN musia byť jednotní, čo sa týka vojny na Ukrajine rozpútanej Ruskom. "Ako vy, aj Spojené štáty chcú, aby sa táto vojna skončila za spravodlivých podmienok, takých, že sa nemôžete zmocniť územia iného národa násilím. Jediná krajina, ktorá tomu stojí v ceste, je Rusko. Ukrajina má rovnaké práva, aké patria každému suverénnemu národu. Budeme solidárni s Ukrajinou, budeme solidárni proti ruskej agresii," poznamenal.

Šéf Bieleho domu zdôraznil, že ruské činy vrátane najnovšej čiastočnej mobilizácie, snáh o zorganizovanie falošných referend či jadrových hrozieb, sú vo "významnom rozpore s chartou OSN". "Tento svet by mal vidieť tieto poburujúce činy také, aké sú," dodal.

Slovensko v roku 2014 neuznalo ozbrojenú anexiu Krymu, neuzná ani referendá s vopred určeným výsledkom

Slovenská republika odsudzuje avizované kroky Ruskej federácie smerujúce k anexii ďalších častí územia Ukrajiny. Ako uvádza Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v tlačovej správe, akékoľvek takzvané referendá, ktoré by mali tomuto procesu dodať legitimitu, realizované nelegálnymi orgánmi v podmienkach vojenskej okupácie cudzou mocnosťou, by boli v rozpore so základnými demokratickými princípmi a ústavným poriadkom Ukrajiny. "Rovnako by boli v priamom rozpore s medzinárodným právom, osobitne princípmi nezávislosti, zvrchovanosti, územnej celistvosti a nezasahovania do vnútorných záležitostí štátov," píše slovenský rezort diplomacie. Slovensko v roku 2014 neuznalo ozbrojenú anexiu ukrajinského Krymu a rovnako neuzná ani aktuálne pripravované referendá s vopred určeným výsledkom.

Slovenský rezort diplomacie deklaroval, že Slovensko spolu so svojimi partnermi a spojencami v EÚ a NATO bude pokračovať vo všestrannej podpore Ukrajiny a jej obyvateľov v obrane svojej vlasti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy