Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
209. deň na Ukrajine: Na Donbase sa uskutočnia referendá o pripojení k Rusku
Zdielať na

209. deň na Ukrajine: Na Donbase sa uskutočnia referendá o pripojení k Rusku

BRATISLAVA / Medzi 23. a 27. septembrom sa rozhodne o osude Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky. Tamojšie parlamenty totiž schválili zákon, vďaka ktorému tam môžu usporiadať referendum o pripojení týchto separatistických republík k Rusku. V tom istom čase sa bude konať rovnaké referendum aj v častiach okupovaných Rusmi v Chersonskej a Záporožskej oblasti. Podľa amerických analytikov úspechy ukrajinských vojakov v zatiaľ úspešnej protiofenzíve podkopali morálku ruských vojakov a okrem iného vyvolali v Kremli paniku. Dôkazom toho sú práve zvýšené snahy o urýchlenie referend o pripojení k Rusku.

Ruská Čiernomorská flotila premiestňuje z Krymu svoje ponorky

Ruská Čiernomorská flotila premiestnila niektoré svoje ponorky z prístavu v Sevastopole na anektovanom polostrove Krym do Novorossijska na juhu Ruska. Podľa britského rezortu obrany premiestnilo Rusko ponorky triedy Kilo. "Stalo sa tak z dôvodu nedávnej zmeny súvisiacej s bezpečnostnými hrozbami a rastúcej ukrajinskej schopnosti podnikať útoky na väčšie vzdialenosti. V uplynulých dvoch mesiacoch bolo niekoľkokrát napadnuté ústredie flotily a hlavné letisko námorných síl," uvádza britský rezort. Ministerstvo zároveň predpokladá, že umiestnenie čiernomorskej flotily na základňu v Sevastopole bolo pravdepodobne jedným z hlavných dôvodov, pre ktorý Rusko v roku 2014 Krymský polostrov anektovalo. "Bezpečnosť základne je teraz priamo oslabovaná pokračujúcou ruskou agresiou proti Ukrajine," dodáva na záver rezort.

Troch ruských vojakov, ktorí týrali civilistov v Jahidnom, čaká súd

Ruskí vojaci, ktorí surovo zaobchádzali s civilistami počas okupácie dediny Jahidne, sa teraz musia postaviť pred súd. Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že muži sa zúčastnili na útokoch v dedine Jahidne v Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny, kde bolo celé týždne uväznených do 300 ľudí. Podľa prokuratúry ruskí vojaci so zbraňami v rukách násilím vnikli do domov civilistov a náhodne strieľali z automatických zbraní do priestorov, kde sa ukrývali dospelí a deti. Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová oznámila, že obvinení vyvliekli miestnych obyvateľov von do mrazov a pod vyhrážkou, že ich zastrelia, ich nútili vyzliecť sa v prítomnosti žien a detí. "Ruskí vojaci prejavili extrémnu krutosť, keď proti obetiam bezdôvodne použili telesné násilie - bili ich automatickými zbraňami," dodala Venediktovová.

Na Donbase sa 23. – 27. septembra uskutočnia referendá o pripojení k Rusku

Ruskom podporovaní separatisti na východe Ukrajiny v utorok oznámili, že v Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike sa v termíne 23. – 27. septembra uskutočnia referendá o pripojení sa k Ruskej federácii. Obdobné referendum – avšak bez konkrétneho dátumu – avizovali aj predstavitelia okupovanej juhoukrajinskej Chersonskej oblasti. Parlament v Luhansku v utorok podľa vyhlásenia samozvanej Luhanskej ľudovej republiky na účte na sieti Telegram schválil zákon obsahujúci podrobnosti pripravovaného referenda. V prospech referenda hlasovali všetci 42 prítomní poslanci. Ukrajina v súčasnosti ovláda len malú časť Luhanskej oblasti, ktorú ruské sily dobyli už dávnejšie, pričom boje naďalej prebiehajú v okolí mesta Lysyčansk. Ohlásené referendá sú podľa agentúry DPA reakciou na aktuálnu ukrajinskú protiofenzívu na východe krajiny.

Kyjev získal osobné údaje všetkých Vagnerovcov

Ukrajina získala všetky osobné údaje žoldnierov z ruskej súkromnej vojenskej skupiny Vagnerovci. Ako na Telegrame uviedol ukrajinský minister pre digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov, podarilo sa napadnúť web Vagnerovcov, kde sú zhromaždené ich údaje. "Webová stránka skupiny Vagnerovcov, ktorá verbuje ruských väzňov pre vojnu na Ukrajine, bola napadnutá IT armádou. Máme všetky osobné údaje žoldnierov. Každý kat, vrah a násilník bude prísne potrestaný. Pomsta je nevyhnutná," napísal Fedorov. Vagnerovci utrpeli výrazné personálne straty v polovici augusta, keď pravdepodobne viac ako stovka z nich prišla o život pri útoku ukrajinských ozbrojených síl na veliteľstvo Vagnerovcov v Popasnej v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Ruský miliardár a údajný veliteľ Vagnerovcov Jevgenij Prigožin útok prežil.

Slovinsko pošle Ukrajine 28 tankov a od Nemecka dostane modernejšiu techniku

Slovinsko poskytne Ukrajine 28 modernizovaných sovietskych tankov, výmenou za ktoré dostane od Nemecka 35 obrnených nákladných vozidiel a päť tankov. Informoval o tom slovinský premiér Robert Golob po telefonáte s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Nemecká strana dosiaľ takúto dohodu oficiálne nepotvrdila. Slovinsko podľa Goloba poskytne Ukrajine konkrétne 28 tankov typu M-55S. Ide o modernizované sovietske tanky typu T-55, aké ešte používa mnoho krajín vrátane Ukrajiny. Nemecká vláda dodala časť vojenskej pomoci Ukrajine práve prostredníctvom takýchto tzv. rotačných výmien. V rámci nich poskytol Berlín svojim spojencom z východného krídla NATO modernejšiu vojenskú techniku výmenou za techniku a zbrane sovietskej éry, ktoré tieto krajiny poslali Kyjevu. Dohody tohto druhu už Nemecko uzavrelo s Českom, Gréckom aj Slovenskom. Berlínu sa však zatiaľ nepodarilo dosiahnuť obdobnú dohodu aj s Poľskom.

Rusko nebude bojovať v kvalifikácii EURO, UEFA nevylúčila Bielorusko 

Rusko sa nezúčastní kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy v roku 2024. V utorok to potvrdili Európska futbalová únia i národná federácia Ruska. UEFA ale nevylúčila Bielorusko, ktoré je spojencom Ruska v konflikte na Ukrajine. UEFA vylúčila ruskú reprezentáciu a ruské kluby z medzinárodných súťaží po vojenskej invázii na Ukrajinu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy