Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
194. deň na Ukrajine: Ruský novinár dostal 22 rokov vo väzení za vlastizradu
Zdielať na

194. deň na Ukrajine: Ruský novinár dostal 22 rokov vo väzení za vlastizradu

Zdroj: SITA

UKRAJINA / Po návšteve Záporožskej jadrovej elektrárne inšpektormi v nej zostanú dvaja experti, posledný fungujúci reaktor odpojili. Rusko zakázalo vstup ďalším Američanom, tentokrát ide aj o dvoch hercov. Moskovský súd odobral licenciu ruskému investigatívnemu denníku a za vlastizradu poslal novinára na 22 rokov do väzenia.

Posledný fungujúci reaktor ukrajinskej jadrovej elektrárne odpojili od siete

V Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode Ukrajiny odpojili od celoštátnej energetickej siete aj posledný fungujúci reaktor. Stalo sa tak v dôsledku požiaru spôsobeného ostreľovaním objektu. Najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe obsadili ruské ozbrojené sily ešte v marci. Nedávno ju navštívil 14-členný tím inšpektorov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu a rozhodlo sa, že v nej nastálo zostanú dvaja experti, nakoľko je po útokoch poškodená.

EÚ podpísala s Ukrajinou novú dohodu o pomoci vo výške 500 miliónov eur

Európska komisia a Ukrajina podpísali v Bruseli dohodu o pomoci vo výške 500 miliónov eur, ktorá je určená na bývanie a vzdelávanie pre vysídlených ľudí, ako aj na podporu ukrajinského poľnohospodárstva. Cieľom pondelkového zasadnutia bolo prediskutovať bilaterálnu agendu medzi Európskou úniou a Ukrajinou, najmä implementáciu dohody o pridružení a súčasný stav spolupráce medzi oboma stranami.

Rusko zakázalo vstup americkým hercom Seanovi Pennovi a Benovi Stillerovi

Rusko zakázalo vstup do krajiny ďalším 25 Američanom vrátane hollywoodskych hercov Seana Penna a Bena Stillera, ktorí dali najavo podporu Ukrajine. Stiller po vpáde ruských jednotiek na Ukrajinu začal v napadnutej krajine nakrúcať o invázii dokumentárny film. Vyzval tiež organizátorov udeľovania filmových cien Oscar, aby na odovzdávaní nechali vystúpiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Penn, držiteľ dvoch Oscarov a bývalý manžel popovej hviezdy Madonny, bol na Ukrajine, keď ju vo februári Rusko napadlo. Po tom, čo strávil niekoľko dní v Kyjeve natáčaním dokumentu, sa rozhodol z krajiny rovnako ako milióny jej obyvateľov utiecť cez Poľsko. Niekoľko posledných kilometrov k poľskej hranici pritom urazil pešo.

Moskovský súd odobral licenciu ďalšiemu denníku

Ruský súd zrušil osvedčenie o registrácii tlačenej verzie denníka Novaja gazeta. "Noviny boli dnes zabité. Ich zamestnancom ukradli 30 rokov života a čitateľov pripravili o právo získavať informácie," uviedla spoločnosť. Tento ruský investigatívny denník v marci pozastavil svoju činnosť po tom, ako ruské úrady vyhlásili, že médiá, ktoré nazvú ruskú "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine vojnou, dostanú pokutu alebo ich zatvoria. Šéfredaktor Dmitrij Muratov dostal vlani Nobelovu cenu za mier za obranu slobody prejavu v Rusku. Muratov je kritikom ruskej invázie na Ukrajinu.

Ruský súd poslal novinára Safronova na 22 rokov do väzenia za vlastizradu

Súd v Moskve poslal na 22 rokov do väzenia so zvýšenou ostrahou ruského novinára Ivana Safronova, ktorý bol obžalovaný kvôli údajnej spolupráci s českou rozviedkou. V Rusku ide o najprísnejší verdikt udelený za trestný čin vlastizrady za posledné roky. Safronov zdôrazňuje, že sa venoval len žurnalistike a nemal prístup k štátnym tajomstvám. Podľa advokáta Dmitrija Katčeva Safronov dostal 22-ročný trest za to, že robil svoju prácu a trvá na jeho nevine. "Každý novinár v Rusku by si mal teraz rozmyslieť, či má zostať pri tejto profesii," vyjadril sa Katčev.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy