Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
193. deň na Ukrajine: Ruské bombardovanie zasiahlo nemocnice, školy a obytné budovy v Mykolajive
Zdielať na

193. deň na Ukrajine: Ruské bombardovanie zasiahlo nemocnice, školy a obytné budovy v Mykolajive

Volodymyr Zelenskyj a Olena Zelenská k aktuálnej situácii

BRATISLAVA / Záporožská jadrová elektráreň bola opäť odpojená od posledného hlavného vedenia, ktoré ju pripájalo k ukrajinskej rozvodnej sieti elektrinou, ale dodáva záložným vedením. Elektráreň od konca marca okupujú ruské jednotky. Terčom ostreľovania sa v noci na dnes stalo ukrajinské mesto Mykolajiv. Ruské strely zasiahli nemocnicu, školu aj obytné budovy. Ukrajinský prezident, Volodymyr Zelenskyj, odkázal Európanom, aby sa pripravili na ťažkú zimu pre ruskú inváziu do jeho krajiny, ktorá viedla k obmedzeniu vývozu ropy a plynu z Ruska. Zelenskyj to povedal v reakcii na rozhodnutie gigantu Gazprom. Ruský koncern zatiaľ neobnoví dodávky plynu potrubím Nord Stream 1, ktoré je pre Európu kľúčové. Moskva sa odvoláva na západné sankcie a na technické problémy, ktoré spôsobili prerušenie dodávok.

Ruské bombardovanie zasiahlo nemocnice, školy a obytné budovy v Mykolajive

Ruské ozbrojené sily v noci na nedeľu bombardovali mesto Mykolajiv na juhu Ukrajiny, pričom zasiahli nemocnice, školy a obytné budovy. Uviedol to starosta mesta, Oleksandr Senkevyč. V teréne podľa jeho slov sú zamestnanci dodávateľov energií a záchranári. "Poškodená je elektrická sieť a distribúcia vody v meste," povedal starosta. Hneď nebolo jasné, či si najnovšie bombardovanie Mykolajiva vyžiadalo nejaké obete. Informuje o tom portál news.sky.com.

Nemecký kancelár označil Rusko za nespoľahlivého partnera v energetike

Nemecký kancelár, Olaf Scholz označil Rusko za nespoľahlivého partnera v oblasti energetiky po tom, ako Moskva rozhodla, že plynovod Nord Stream 1 zostane na neurčito zastavený. Informuje o tom portál news.sky.com. Tohtotýždňový krok ruskej štátnej energetickej spoločnosti Gazprom, sa všeobecne považuje za súčasť snahy ruského prezidenta, Vladimira Putina, použiť trh s energiami ako zbraň a trestať Západ pre jeho podporu Ukrajine.

Olaf Scholz vyhlásil, že Nemecko zimu zvládne a použije príjmy z vyššieho výberu daní na zníženie cien energií pre spotrebiteľov. Firma Gazprom uviedla, že plynovod Nord Stream 1 zostane zatvorený pre únik oleja v hlavnej turbíne. Nemecká spoločnosť Siemens Energy, ktorá zvyčajne uskutočňuje údržbu turbín plynovodu, sa ale vyjadrila, že takýto únik nebráni prevádzke plynovodu.

Zelenskyj vyzval šéfku Európskej komisie na nový balík sankcií proti Rusku

Ukrajinský prezident, Volodymyr Zelenskyj, v telefonickom rozhovore so šéfkou Európskej komisie, Ursulou von der Leyenovou, vyzval na to, aby Európska únia prijala ôsmy balík sankcií proti Rusku pre vojnu na Ukrajine. Súčasťou balíka by podľa neho mal byť aj zákaz vydávania víz ruským občanom. Zelenskyj to uviedol na mikroblogovacej sieti Twitter. Ukrajinský prezident a šéfka EK hovorili aj koordinácii krokov na obmedzenie nadmerných ziskov Ruska z predaja ropy a plynu. Zelenskyj uviedol, že diskutovali aj o alokácii ďalšej tranže makrofinančnej pomoci Európskej únie Ukrajine. Informuje o tom web The Guardian.

Z ukrajinských prístavov vyplávalo 13 lodí s viac ako 280-tisíc tonami obilia

13 lodí s viac ako 280-tisíc tonami obilia a ďalších poľnohospodárskych produktov v nedeľu vyplávala z ukrajinských prístavov. Ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva uviedlo, že ide o najväčší vývoz potravín z Ukrajiny odvtedy, ako krajina 22. júla s Ruskom, Organizáciou Spojených národov a Tureckom, uzavrela dohodu o exporte po mori. Vývoz z prístavov Odesa, Čornomorsk a Pivdennyj smeruje do ôsmich krajín. Informuje o tom web The Guardian."Od prvého augusta z ukrajinských prístavov doteraz vyplávalo 86 lodí exportujúcich potraviny do 19 krajín sveta," uviedlo ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva.

Bývalý prezident Medvedev obvinil Západ zo snahy vyprovokovať rozpad Ruska

Bývalý ruský prezident, Dmitrij Medvedev, obvinil USA a ich spojencov zo snahy vyprovokovať rozpad Ruska a varoval, že takéto pokusy by mohli viesť k súdnemu dňu. Medvedev, ktorý je spojencom prezidenta Vladimira Putina, varoval Západ, že snaha dotlačiť Rusko ku kolapsu povedie k "šachovej hre so smrťou". Podľa Medvedeva časť predstaviteľov Západu by rada "využila vojenský konflikt na Ukrajine na zatlačenie Ruska k novým zvratom dezintegrácie". Informuje o tom portál news.sky.com.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy