Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
192. deň na Ukrajine: Kyjev tvrdí, že počas invázie bolo zabitých už najmenej 380 detí
Zdielať na

192. deň na Ukrajine: Kyjev tvrdí, že počas invázie bolo zabitých už najmenej 380 detí

Zdroj: noviny.sk/SITA

BRATISLAVA / Kyjev tvrdí, že od začiatku ruskej invázie bolo na Ukrajine zabitých už najmenej 380 detí. Ďalších prinajmenšom 737 detí utrpelo počas invázie zranenia. Prokuratúra v tejto súvislosti zdôraznila, že ide o predbežné čísla. Zároveň podotkla, že je ťažké získať takéto údaje z oblastí okupovaných Ruskom alebo z tých, kde sa momentálne bojuje. Dosiaľ najviac zranených detí, a síce prinajmenšom 388, zaznamenali v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Turecko sa ponúka za sprostredkovateľa v otázke Záporožskej jadrovej elektrárne

Turecko sa ponúklo za tzv. sprostredkovateľa v spore týkajúcom ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne okupovanej Ruskom, v rámci ktorého sa Moskva s Kyjevom obviňujú zo vzájomného ostreľovania. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan to v sobotu povedal v telefonickom rozhovore ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, informuje agentúra AFP. "Prezident Erdogan uviedol, že Turecko môže zohrať úlohu sprostredkovateľa čo sa týka Záporožskej jadrovej elektrárne, rovnako, ako to už urobilo pri obilnej dohode," uviedla kancelária tureckého prezidenta. Erdogan s Putinom diskutovali aj o vývoji situácie týkajúcej sa vývozu obilia z Ukrajiny či plánoch na pokračovanie výstavby tureckej jadrovej elektrárne Akkuyu.

Ukončenie vojny určí Ukrajina oslobodením svojich území, vyhlásil poradca prezidenta

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak vyhlásil, že ukončenie vojny určí Kyjiv, keď dokončí „oslobodenie svojich území" a požiada Rusko o platenie reparácií. Na mikroblogovacej sieti Twitter Podoľak napísal: "Predstavitelia Ruskej federácie opakujú čudnú mantru:´Špeciálna operácia sa ukončí načas´, ´Západ spomaľuje jej ukončenie´. Vyzerá to tak, že nič nechápu. O ukončení vojny rozhodne Ukrajina oslobodením svojich území." Informuje o tom web The Guardian.

Kyjev tvrdí, že počas invázie bolo zabitých už najmenej 380 detí

Kyjev tvrdí, že od začiatku ruskej invázie bolo na Ukrajine zabitých už najmenej 380 detí. Na platforme Telegram to v sobotu uviedla ukrajinská generálna prokuratúra. Ďalších prinajmenšom 737 detí utrpelo počas invázie zranenia. Prokuratúra v tejto súvislosti zdôraznila, že ide o predbežné čísla. Zároveň podotkla, že je ťažké získať takéto údaje z oblastí okupovaných Ruskom alebo z tých, kde sa momentálne bojuje. Dosiaľ najviac zranených detí, a síce prinajmenšom 388, zaznamenali v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Za ňou nasleduje Charkovská oblasť s 204 zranenými deťmi.

Biely dom žiada pre Ukrajinu ďalších takmer 12 miliárd dolárov

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena požiadala Kongres o ďalších 11,7 miliardy dolárov na vojenskú a ekonomickú pomoc pre Ukrajinu. Oznámil to v piatok Biely dom, podľa ktorého Washingtonu dochádzajú peniaze na podporu tejto krajiny. TASR informácie prevzala od televízie CNN a agentúry AP. Najnovšia pomoc pre Ukrajinu by mala doplniť 40 miliárd dolárov schválených skôr v priebehu roka. Podľa vlády už boli vyplatené alebo vyčlenené na vyplatenie tri štvrtiny z tohto balíka vojenskej a rozpočtovej podpory. V súvislosti s vojnou na Ukrajine žiada Biely dom aj ďalšie dve miliardy dolárov na zabezpečenie domácich energetických potrieb. Ide o urán pre americké jadrové reaktory v prípade poklesu ruských dodávok a vytváranie strategických rezerv Spojených štátov.

Novým ukrajinským veľvyslancom v Nemecku bude Olexij Makajev

Ukrajina v sobotu oficiálne oznámila, že novým veľvyslancom v Nemecku bude Olexij Makejev. Na tomto poste nahradí kontroverzného Andrija Meľnyka, ktorý kritizoval Berlín za jeho počiatočnú reakciu na februárový vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Informuje o tom agentúra DPA. Ukrajinská vláda sa podľa hovorcu nemeckého ministerstva zahraničných vecí najprv snažila získať súhlas Berlína s novým veľvyslancom, ktorý už medzičasom vyjadril nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. O tom, že práve Makajev nahradí Meľnyka, sa špekulovalo už dlhšie, Kyjev to však až dosiaľ oficiálne nepotvrdil. Makajev pôsobil dlhé roky vo funkcii politického riaditeľa na ukrajinskom ministerstve zahraničných vecí.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy