Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Liz Truss bude novou britskou premiérkou
Zdielať na

Liz Truss bude novou britskou premiérkou

LONDÝN / Liz Truss vyhrala vnútrostranícku bitku o post premiérky a stala sa predsedníčkou britskej vlády. Hlas jej dalo viac ako 80 000 členov konzervatívcov a porazila tak svojho konkurenta Rishiho Sunaka.

Šéf parlamentného výboru strany Sir Graham Brady uviedol, že volebná účasť prekonala hranicu 82 percent. Truss v utorok, 6.9., navštívi kráľovnú Alžbetu II., ktorá ju požiada o vytvorenie vládneho kabinetu.

Vo svojom prejave sa kladne vyjadrila na adresu Borisa Johnsona, ktorý na túto pozíciu po tlaku verejnosti aj kolegov rezignoval v júli tohto roku. "Obdivujú ťa od Kyjeva až po Carlisle," uviedla, čo bolo podľa BBC odmenené akýmsi sporadickým potleskom. 

Od začiatku ukazuje, že bude verná stranickým ideálom. "Myšlienky toryovcov (Tory je meno strany, pozn. red.) rezonujú s britským ľudom. To sa týka slobody a schopnosti kontrolovať svoj vlastný život aj nízkych daní," povedala nová premiérka. Ohľadom daní sa navyše vyjadrila, že má "odvážny plán" týkajúci sa ich zníženia. Na Twitteri poďakovala svojim voličom za dôveru.

Jej politickí oponenti vytasili chladné gratulácie a pripomenuli, že nejde o žiadnu veľkú zmenu. "Pod Lizou Truss uvidíme viac z rovnakej krízy a chaosu, ktorú ukázal Boris Johnson," napísal líder liberálnych demokratov Ed Davey. Vedúca osobnosť Strany práce, Sir Keir Starmer, sa takisto pripojil ku kuvičím hlasom. "Po 12 rokoch vlády toryovcov sme sa dostali len k nízkym platom, vysokým cenám a krízou, akú dokážu vytvoriť len oni," skonštatoval.

Oproti posledným voľbám vo vnútri strany bol tento výber oveľa tesnejší. Truss získala 57 percent hlasov, čo sa nerovná dvom tretinám Johnsona či Camerona z rokov 2019, respektíve 2005.

Predchádzajúci predseda vlády Boris Johnson sa ku koncu svojho pôsobenia stal zrejme najnenávidenejším mužom britskej politiky. Kombinácia viacerých faktorov mu zlomila väz, pričom jeho posledným prečinom bola takzvaná "Partygate". Počas najtvrdšieho lockdownu jeho kancelária usporiadavala rôzne večierky a po ich odhalení Johnson odmietol odstúpiť. Prinútili ho k tomu až demisie viacerých ministrov vyvolané ďalšími škandálmi z obdobia jeho vlády.   

Súvisiace články

Najčítanejšie správy