Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Matovič o ultimáte SaS: Poslanci a predsedníctvo OĽaNO hlasovali o mojej demisii
Zdielať na

Matovič o ultimáte SaS: Poslanci a predsedníctvo OĽaNO hlasovali o mojej demisii

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Líder OĽaNO a minister financií Igor Matovič potvrdil, že sa nechystá odísť zo svojej funkcie. Náhradu za štyroch ministrov SaS podľa jeho slov hľadajú. OĽaNO tiež považuje za nutné, aby v parlamente poslanci prijali body, ktorými hnutie podmienilo odchod Matoviča z vlády.

"To bol poslanecký klub, na ktorý bolo pozvané aj predsedníctvo," obhajoval Matovič víkendový teambuilding OĽaNO v relácii Rádia Expres Braňo Závodský naživo. Dodal, že napríklad v sobotu predsedníctvo rokovalo osem hodín. Okrem 2-3 ľudí podľa neho všetci poslanci i predsedníctvo na stretnutí hovorili, že nemá odísť zo svojho postu. Vysvetlil to tým, že v prípade jeho demisie by OĽaNO stratilo dušu.

"Mali ste odpoveď z mojej strany aj z predsedníctva," odpovedal na otázku, či podá demisiu. Dodal, že v chatovej skupine hnutia dal v nedeľu (4.9.) členom hlasovať o tom, či by mal odstúpiť. Za mali hlasovať len dvaja členovia skupiny. Mal im tiež povedať, že ak sa tak väčšina rozhodne, podá demisiu.

"Spravili sme skúšku správnosti voči SaS, pretože si myslíme, že hľadal zámienku... my sme deň vopred upozornili, že ak ju dajú, nebude splnená," povedal Matovič. Zdôraznil, že dôvody na jeho odchod postavili na dvoch bodoch, ktoré sa ukázali ako nerelevantné. Pripomenul tiež, že liberáli návrh nevetovali. Líder SaS Richard Sulík však tvrdí, že veto im v procese schvaľovania nebolo umožnené. "Získali sme nevoličov, ktorí by normálne ostali doma," povedal o posledných parlamentných voľbách s tým, že práve kvôli ľuďom, ktorí ho volili, nechce ustúpiť liberálom.

​Dodal, že v súčasnej situácii si želá, aby Sulík ostal vo funkcii ministra hospodárstva. "Predbežne sme sa dohodli, že funkcie obsadia odborníci," povedal o nástupcoch ministrov SaS. Na otázku, či existuje možnosť, že by sa stal novým ministrom hospodárstva on, skritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú, že robí strannícku politiku a Matoviča by za ministra nevymenovala.

"Rusi vypli Európe plyn cez Nordstream. My sme vo vojne," opísal Matovič súčasnú situáciu. Koalíciu prirovnal ako k šytrom lodiam na rozbúrenom mori. Líder tiež OĽaNO tiež zopakoval svoje skoršie vyjadrenie, že Sulík je podľa neho horší než Ficov Smer. Dodal, že SaS si kupuje poslancov. "Veď tam máte Krúpu," reagoval s tým, že ho kúpil za miesto na kandidátke. Doplnil, že viacerým poslancom "motajú medové motúzy"

"My sme urobili presne to, čo povedal Richard Sulík: Ak budete spolupracovať s opozíciou, nebudeme to považovať za porušenie koaličnej zmluvy," povedal Matovič o spolupráci s ĽSNS pri podpore rodinného balíčka. Dodal, že oslovil všetky opozičné strany, no len ĽSNS prejavila záujem. "Myslím si, že je to povinná jazda tieto body presadiť aj bez SaS," povedal o 10 podmienkach pre SaS. Dodal, že SaS podľa neho bude v opozícii "kuť pikle s fašistami".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy