Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pokračuje záchranná akcia po zrútení ľadovca: Tragédia má druhú obeť z Česka
Zdielať na

Pokračuje záchranná akcia po zrútení ľadovca: Tragédia má druhú obeť z Česka

TALIANSKO / Informáciu o páde ľadovcovej lavíny v talianskych Dolomitoch zachytili aj slovenskí turisti. Tí iba pár hodín pred nešťastím absolvovali vysokohorskú túru na rovnakých miestach. Pravdepodobnou príčinou pádu lavíny je zrejme extréme teplo v celej Európe, ktoré sa prejavilo v takých nadmorských výškach, kde to v minulosti nebývalo zvykom.

​Zábery, z ktorých mrazí 

Z vrcholu hory Marmolade sa v jednom momente strhla obrovská masa ľadu. Turisti, ktorí v tom čase prechádzali vyhľadávaným chodníkom, nemali šancu. "Začali lietať vrtuľníky. A čo bývame v takom malom mestečku, tak tade samé tie záchranné zložky na autách. Či to boli hasiči, prvá pomoc," informuje turista zo Slovenska, Matej Lašo. 

Nedeľný zosuv ľadovca v talianskych Dolomitoch má druhú obeť z Česka

Nedeľný zosuv ľadovca na vrchu Marmolada v talianskych Dolomitoch má druhú obeť z Česka. Ďalší ľudia z Českej republiky sa v súvislosti s nešťastím zatiaľ nepohrešujú. Česká hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Lenka Do ráno informovala o tom, že pri zosuve zomrel jeden muž a druhý je nezvestný.

Muži boli v horách spolu, hovorca o nich hovorí, ako o dvoch kamarátoch. Pátranie na vrchu Marmolada, kde sa v nedeľu uvoľnil veľký kus ľadovca, pokračuje. Podľa posledných informácií talianskych médií si zosuv vyžiadal sedem mŕtvych, osem ľudí je nezvestných. Tieto čierne čísla nedeľňajšej turistiky sa ešte môžu zmeniť.

Medzi nezvestnými sú Nemci, Rumuni, Taliani a tiež Česi

O slovenských návštevníkoch Dolomitov zatiaľ žiadna zmienka nebola. Nepotvrdil to ani náš rezort diplomacie. To ale neznamená, že sa tam Slováci v inkriminovanom čase nemohli nachádzať.

Televízii JOJ sa podarilo spojiť s turistom zo Slovenska Matejom Lašom

Slovákom, ktorý absolvoval cestu na vrchol len jeden deň pred tragickým pádom lavíny. V telefonáte hovorí o tom, že aj oni videli trhliny v ľadovci.

"To je taká dlhšia, tenká priepasť. Široká je pol metra a dlhá niekoľko metrov. A človek buď vidí do hĺbky toľko, koľko tá trhlina je. A v niektorých prípadoch bola hlboká celkom dosť," hovorí Lašo. 

Situáciu po páde ľadovca pozorne sleduje aj náš horský záchranár

Peter do postihnutej oblasti chodí často. A to niekoľkokrát do roka. A tak ju veľmi dobre pozná. "Ja som sa vrátil v sobotu po 10. dňoch z Talianska. S každým, čo som sa rozprával, tak každý ukazoval na Marmoladu, že pozri sa ten ľadovec je taký sivý, také je to nejaké divné," hovorí záchranár HZS Vysoké Tatry, Peter Zavacký. 

Skúsených horalov ich intuícia nesklamala

Napriek tomu, že vyšetrovanie príčin pádu lavíny ešte nejaký čas potrvá, oni už dnes otvorenie hovoria o tom, čo toto nešťastie spôsobilo. "My, keď sme boli na tom vrchole, to je asi 3 300 metrov, tak tam ani nefúkal vietor a človek tam vydržal v krátkom tričku bez problémov," hovorí Lašo. 

Nikde neboli žiadne upozornenia

Podľa slovenských turistov smutným paradoxom bolo, že aj napriek moderným technológiám na monitorovanie lavín často využívaným aj v Dolomitoch, v tomto prípade varovanie chýbalo. "Nikde neboli žiadne upozornenia, ani, čo je chata pod Marmoladou. A ešte pri parkovisku, čo sú chaty, nikde neboli žiadne upozornenia," hovorí Lašo. Turisti zo Slovenska už aj preto radšej trasu svojich ciest zmenili a vydali sa radšej na miesta, kde je riziko výskytu takejto lavíny podstatne nižšie, alebo žiadne.

Rozhovor s Matejom Lašom

Kedy ste boli na ľadovci a čo ste videli deň pred pádom lavíny? 

My sme tam boli predvčerom, v sobotu, 2. júla. Boli tam trhliny, aj po tom ľadovci, po ktorom sme šli my boli trhliny. Vyzeralo to celkom v pohode, akurát tam nad nami, čo sa odtrhol, tak ten vyzeral, že sme sa trochu čudovali, že to ešte drží. Cesta tam bola bola v pohode, ale keď sme išli naspať, tak sa to riadne topilo. 

Ako ste vyšli hore na ľadovec?

My sme vyšli po ľadovci, tam je vychodená trasa, tam chodí veľa ľudí, išli tam skupinky aj s vodcami. Tam sa dá objednať vysokohorský vodca. Išla skupinka pred nami a tá cesta bola celkom v pohode, akurát sa to včera odtrhlo. Že by to bolo extrémne náročné, neznačené, to sa povedať nedá. Bolo to len fyzicky náročné, že by sa človek na tom ľadovci stratil, tak to nie, cesta bola vychodená.

Môžete opísať ako vyzerali tie trhliny? 

Na našom ľadovci boli tiež trhliny. Dlhšia tenká priepasť, široká pol metra a dlhá niekoľko metrov. Človek vidí do hĺbky, toľko, koľko tá trhlina je hlboká. V niektorých prípadoch bola hlboká celkom dosť. Takú tú trhlinu, keď sme mali cestou, sme len normálne prekročili a išli sme ďalej. 

Dalo sa počítať s tým, že by sa mohol ľadovec odtrhnúť? 

Myslím si, že asi nedalo. Nikde neboli, ani dole na parkovisku, žiadne upozornenia, ani na chatách. Mysleli sme si, že je to v poriadku, keď sme videli skupinky, ktoré išli s tým vysokohorským vodcom. Bolo poznať, že to bol nejaký, skúsený vodca a mal neskúsených turistov v skupine. 

Čo sa dialo po páde lavíny? 

My sme boli v kempe, keď sa to stalo. Začali lietať vrtuľníky. Bývame v takom malom mestečku, sme videli záchranné autá. To boli buď hasiči, prvá pomoc a policajti. Lietal policajný aj záchranársky vrtuľník. To bolo vidieť, letel smerom na Marmolade a za chvíľu bol naspäť, asi vysadil zranených a letel naspať. Toto sa opakovalo asi 3 až 4 hodiny, čo takto vrtuľníky lietali. 

Po páde už bolo v oblasti upozornenie, aby ľudia nechodili hore? 

To neviem. Údajne tá cesta po ktorej sme my išli, kde ten ľadovec spadol, tá by mala byť uzavretá, čo sme pozerali na sociálnej sieti správy o Marmolade. Tie okolité cesty, čo idú z iných strán, tie by mali byť otvorené. 

Vy ešte pokračujete ďalej v tých túrach?

My teraz máme túry, ktoré sú bez ľadovcov. Na ľadovec hore by sme už určite nešli. Hlavne, čo sme čítali, že sú strašne veľké návaly tepla, tie to spôsobili. My, keď sme boli na tom vrchole to je cca 3 300 metrov, tak tam ani nefúkal vietor a človek tam vydržal v krátkom tričku. Teraz sme na chate vo výške 3 150 metrov a sedíme tu v krátkych tričkách a svieti slnko, je tu teplo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy