Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pozorovateľa má v hľadáčiku aj česká polícia. V noci sa vkráda do domov a sleduje, ako domáci spia
Zdielať na

Pozorovateľa má v hľadáčiku aj česká polícia. V noci sa vkráda do domov a sleduje, ako domáci spia

PRAHA/BRATISLAVA / Pod rúškom tmy sa v noci vkradol už do desiatok domov v Prahe. Niekedy len pozoroval spiacich ľudí, inokedy prehľadal izby a odniesol si peniaze alebo nejaké veci. Česká polícia muža zatiaľ nechytila. Na Slovensku sme po podobnom prípade pátrali márne.

Videokamery muža, ktorý po nociach vniká do rodinných domov v Prahe zaznamenali už vo viacerých prípadoch. Zvyčajne si najprv urobí dokonalú obhliadku a ak zistí, že v dome nikto nie je, odchádza. Lákajú ho iba tie, v ktorých ľudia spia. "Máme zaznamenaný aj prípad, kedy vošiel do detskej izby, kde si sadol pri zhruba 9-ročné dievčatko, chvíľu tam sedel a pozoroval ju," informuje český kriminalista. 

V niektorých prípadoch ľudia dokonca zaznamenali jeho prítomnosť v dome. "Manželka nadránom šla na toaletu a zdalo sa jej, že niečo počula, nie príliš významného, tak tomu nevenovala pozornosť. V tej dobe bol ten muž s najväčšou pravdepodobnosťou už v pracovni, kde sa zamkol," hovorí poškodený. 

Muž vo veku 55 až 60 rokov nie je klasický vykrádač domov. Aj keď si niekedy vezme finančnú čiastku alebo voľajaké veci, ktorých hodnota je zanedbateľná. Jeho hlavným cieľom je sledovať spiacich ľudí. Podľa psychológov je šťastím, že sa zatiaľ nespráva nebezpečne. "Také správanie je určite za hranicou psychopatológie všedného dňa,"  tvrdí súdny lekár, Peter Kováč. "Má nejakú slasť, nejaké potešenie z toho, keď môže nepozorovane sledovať druhých ľudí," hovorí Karel Humhal. 

Tohto muža, ktorý výrazne dopadá na pravú nohu, je vyššej a mohutnejšej postavy a podľa záberov videokamier je hladko oholený a nosí okuliare, zatiaľ česká polícia nevypátrala. Rovnako nie je jasný motív jeho konania. "Páchateľ do rodinných domov preniká násilným spôsobom, vypáčením okna," hovorí český kriminalista. "Ide o trestný čin porušovania domovej slobody, pretože ide o neoprávnené vniknutie do obydlia iného. A to, že tam ten človek neoprávnené zotrvá, tak v základnej skutkovej podstate tu hrozí trestná sadzba 2 roky," informuje Kováč. V Českej republike je to ešte o rok viac.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy