Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Horúčavy spôsobujú problémy aj štvornohým miláčikom: Aké sú príznaky prehriatia a ako mu predísť?
Zdielať na

Horúčavy spôsobujú problémy aj štvornohým miláčikom: Aké sú príznaky prehriatia a ako mu predísť?

SLOVENSKO / Extrémne teploty nespôsobujú problémy iba ľuďom, ale aj zvieratám. Za posledné dni veterinári ošetrili stovky domácich miláčikov.

Pokiaľ chováte psa či mačku výlučne na dvore, dôležité je im zabezpečiť úkryt pred priamym slnkom a viackrát za deň ich kontrolovať. "Čo sa týka potravy je vhodné voliť granulované krmivo. Konzervy sa môžu rýchlo pokaziť," informuje zástupca útulku zvierat, František Kubíček.

Zviera sa prehreje oveľa rýchlejšie ako človek

Na prechádzky sa odporúča chodiť skoro ráno alebo večer. Samozrejmosťou je aj dostatok vody a vhodné je, aby mali zvieratá k dispozícií aj nádobu, kde sa môžu ovlažiť. "Upozorňujem, že nie psíka namočiť celého do vody, ale zamerať sa na spodné časti tela a labky," informuje veterinár Vet-centrum Nitra, Ivan Šidík. 

Ako sa prejavuje prehriatie u zvieraťa? 

Ak máte u zvieraťa akékoľvek podozrenie na prehriatie, okamžite kontaktuje veterinára. "Zrýchlené dýchanie, tvorenie sa peny pri ústach a začína fialovieť jazyk a sliznica," hovorí Šidík. 

Plemená, ktorým treba venovať zvýšenú pozornosť

Vo veterinárnej ambulancii počas horúčav tento týždeň už ratovali nejedného psíka. No a zvýšenú pozornosť treba venovať týmto plemenám. "Hlavne u zvierat, ktoré majú kratší nos, čiže buldoček, na tých treba dávať väčší pozor," tvrdí  Šidík. 

Počas vysokých horúčav nie je dobré prevážať zviera v aute, ako to už urobiť musíte, hlavne ho tam nezabudnite. "Vo vozidle stúpa teplota rýchlo, stačí aj  5 minút na to, aby sa zviera prehrialo," informuje Kubíček.

Ponechanie zvieraťa v aute

Na tento fakt opakovane upozorňuje aj polícia. "Ponechanie zvieraťa v rozhorúčenom aute sa môže riešiť v rovine priestupku vo veterinárnej starostlivosti. Za určitých okolností môže mať aj trestnoprávnu dohru v podobe trestného činu týrania zvierat," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre, Viktória Borloková. 

Najčítanejšie správy