Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V kauze fekálnych útokov nastal zvrat: Podľa najvyššieho súdu bol syn generála Macka odsúdený nezákonne
Zdielať na

V kauze fekálnych útokov nastal zvrat: Podľa najvyššieho súdu bol syn generála Macka odsúdený nezákonne

BRATISLAVA / Roky sa snaží očistiť svoje meno. V kauze Fekálneho fantóma nastal zvrat. Martin Macko, ktorý je syn Generála Pavla Macka, má po dlhej dobe dôvod na radosť. Najvyšší súd totiž vyhovel dovolaniu Ministerstva Spravodlivosti SR a prípad putuje späť na krajský súd. Predseda senátu videl v rozhodnutí vážne pochybenia.

Bol začiatok jari v roku 2015, keď sa po Bratislave roztrhlo pomyselné vrece s fekálnymi útokmi. Terčom nechutného vyčíňania boli mladé ženy. Po fekálnom fantómovi pátrala polícia mesiace. Koncom roka zadržali v električke Martina Macka, syna generálna Pavla Macka, ktorý je aktuálne už vo výslužbe. 

Martina obvinili a niekoľko mesiacov strávil vo väzbe

Po dlhých súdnych ťahaniciach uznal krajský súd  v roku 2018 Macka za vinného. Dostal osem mesiacov väzenia s odkladom na skúšobnú dobu 14 mesiacov. Podstúpiť musel aj ochrannú liečbu. "Je to fraška, v tomto štáte je možné všetko, budeme bojovať ďalej," uviedol Martin Macko. 

Macko sa k útokom najprv priznával

Neskôr to odvolal, pretože bol vraj do výpovede nútený a bol v zlom psychickom stave. "Syn stratil sedem rokov života. Ja som bol značne zdiskreditovaný, musel som nakoniec odísť kvôli hrozbám priamo proti môjmu životu, odísť z ozbrojených síl," hovorí otec odsúdeného Pavol Macko. 

Vo fekálnej kauze nastal zvrat 

Zvrat vo fekálnej kauze prišiel v pondelok, 4.júla. Ministerstvo spravodlivosti podalo v minulosti mimoriadne dovolanie. Senát Najvyššieho súdu SR rozhodol, že celá kauza pôjde späť na krajský súd. Predseda senátu zdôraznil, že obžalovaný bol odsúdený nezákonne. Obul sa aj do sudcu, ktorý od ignoroval svedkov, psychologický posudok, či analýzy moču na obetiach. "Ten chalan sa nevie dovolať spravodlivosti, je označený za hovnomana, má problémy s nadväzovaním vzťahov, je ostýchavý, bojí sa ísť do spoločnosti, a to všetko len preto, lebo od samého začiatku niekto o nás, takým cieľom za každú cenu niekoho odsúdiť, chytiť a ukázalo sa, že nebolo to len niekoho, ale bolo to konkrétne Martina Macka, lebo je mojím synom," tvrdí otec odsúdeného Pavol Macko. 

Martin Macko s otcom sa zúčastňovali každého pojednávania 

V pondelok, 4.júla, sa ale na Najvyššom súde SR neukázali. Z rozhodnutia Najvyššieho súdu SR sa rodina teší. Jedným dychom bývalý generál ale dodáva, že ešte nevyhrali, no dúfajú v spravodlivosť a očistenia ich mena. "Má určitý pocit úľavy, ale samozrejme ešte nás čaká vlastne ďalšie rozhodovanie, ďalšie dokazovanie," hovorí otec odsúdeného Pavol Macko. Definitívna bodka za fekálnou kauzou môže padnúť už tento rok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy