Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Krvavý útok žraloka má ďalšiu obeť: Egyptské úrady uzatvárajú časť pobrežia
Zdielať na

Krvavý útok žraloka má ďalšiu obeť: Egyptské úrady uzatvárajú časť pobrežia

Archívna reportáž Archívne zábery

HURGADA / Po útoku žraloka, ktorý v piatok pri egyptskom letovisku Hurgada smrteľne zranil 68-ročnú Rakúšanku, miestne úrady zatvorili časť pobrežia Červeného mora. Neprístupné bude tri dni. Egyptské úrady podľa tlačových agentúr zároveň oznámili, že pri útoku žraloka v Hurgade zomrela ešte ďalšia žena.

Podľa úradu guvernéra provincie Červené more bola oblasť uzavretá v sobotu, teda deň po útoku. Guvernér zakázal všetky aktivity pri mori, vrátane potápania, windsurfingu a kitesurfingu. Do vôd pri Hurgade nesmú vplávať ani rybárske lode. Žralok mal podľa miestnych médií zhruba dva metre, žene odhryzol ruku a nohu v zátoke južne od Hurgady. Podľa rakúskeho bulvárneho listu Kronen Zeitung žena plávala v čase napadnutia v oblasti vyhradenej pre plavcov a ohraničenej bojmi, na nohách mala plavecké plutvy. Zomrela krátko po prevoze do nemocnice.

Egyptské ministerstvo životného prostredia oznámilo, že pri útoku žraloka v Hurgade zomrela ešte jedna žena. Túto informáciu potvrdilo rakúske ministerstvo zahraničia, podľa ktorého ale nejde o Rakúšanku. Národnosť druhej obete zatiaľ nie je známa. Podrobnosti o druhom smrteľnom útoku egyptské úrady nezverejnili. Nie je ani jasné, či išlo o rovnakého žraloka. Obe ženy ale predátor napadol v piatok, približne 500 metrov od seba, uviedol rakúsky spravodajský portál Oe24.

V Egypte sú prípady napadnutia žralokom skôr výnimočné. V Červenom mori, pri ktorom leží aj letovisko Hurgada, žije viac ako 40 druhov žralokov. Niektorí z nich môžu spôsobiť aj smrteľné zranenia. Napríklad v októbri 2020 pripravil žralok pri egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch o ruku 12-ročného ukrajinského turistu, egyptského sprievodcu potom o nohu. V roku 2018 zomrel v egyptskom letovisku Marsá Alam po napadnutí žralokom český turista. Egyptské letoviská pri Červenom mori, vrátane Hurghady a Šarm aš-Šajchu, patria k hlavným plážovým destináciám v krajine. Obľúbili si ich predovšetkým európski turisti vrátane českých. Potápačov lákajú strmé zrážky koralových útesov priamo pri pobreží, ktoré ukazujú bohatý a pestrý podmorský život.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy