Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Slovenskí turisti boli svedkami útoku žraloka v Egypte. Predátor odhryzol žene nohu aj ruku
Zdielať na

Slovenskí turisti boli svedkami útoku žraloka v Egypte. Predátor odhryzol žene nohu aj ruku

EGYPT / Žralok zaútočil v obľúbenom egyptskom letovisku na turistku, ktorá zraneniam podľahla. Televíziu JOJ na to upozornil náš divák Peter, ktorý tam trávil dovolenku. Chodieval na mólo, vedľa ktorého k incidentu došlo. Známu pláž Sahl Hasheesh, kde k útoku žraloka došlo, ale aj okolité, úrady zavreli. Upozorňujeme, že zábery vo videu nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Boj o život 67-ročnej Rakúšnaky Elisabeth sledovalo bezradne z móla niekoľko ľudí. Tá po tom, čo jej žralok podľa dostupných informácií odhryzol ruku a nohu dokázala doplávať s pomocou plutvy k brehu, kde ju ošetrili záchranári.

Žralokom napadnutá turistka napokon zomrela. Informácie o tom na čo konkrétne sa líšia. V jedných médiách sa píše, že išlo o infarkt, v druhých, že zomrela na veľkú stratu krvi. O tragédii v obľúbenom stredisku Sahl Hasheesh sa takmer okamžite dozvedeli aj Slováci, ktorí tam dovolenkujú. Ján dokonca na mólo, kde sa to stalo, chodieval. "Je to súčasťou pláže. Vieme len toľko, že v podvečerných hodinách vlastne, že dvoch plavcov pokúsal žralok a jednu ženu. Tú mal kusnúť do ruky a nohy a zraneniam mala podľahnúť," konštatoval Ján. Informácie o napadnutí ďalšieho človeka egyptské úrady zatiaľ nepotvrdili. Monika sa o útoku žraloka dozvedela od známej. "My sme sa kúpali včera a nevedeli sme. Keď sme sa to dozvedeli, tak sme si pomysleli, že fúha, ale tak ako oni sa tu kúpu nablízku," uviedla Slovenka Monika. Televízia JOJ kontaktovala Slovenku, ktorá dlhodobo žije v Hurghade, a ktorá nám taktiež potvrdila informáciu o útoku žraloka. "Áno, oni sa tu teraz zdržiavajú, chcú mať malé," povedala Ivana. Podľa oficiálnych informácií v Marsá Alam a okolí sa vyskytuje 17 druhov žralokov. "Turistom odporúčam, aby teraz neskákali do otvoreného mora, ale držali sa pri behu, kde je hladina nízka a žraloky sa tam nedostanú," odkázala Slovenka Ivana. 

Egyptské úrady, krátko po tragédii zakázali tak plávanie ako aj šnorchlovanie, potápanie sa a rybárčenie a to na plážach, kde sa incident stal ako aj na okolitých. Zákaz má platiť zatiaľ na tri dni. "Aktuálne ho sledujú potápači. Momentálne je červená vlajka a pre bezpečnosť turistov je zakázané sa kúpať," uviedla Slovenka Ivana. 

A mnohí by do hlbšej vody, do ktorej sa práve z móle skáče, ani nešli. Monika, ktorá je na dovolenke po druhý raz navyše bola po druhý raz pri útoku žraloka na človeka. "Boli sme pred 4 rokmi, keď toho Čecha zase zožral žralok," povedala Monika. Ide o incident, pri ktorom v roku 2018 zahynul 42-ročný Čech. Aj ten vtedy skočil do mora z móla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy