Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V uliciach Benátok už nie sú respirátory, ale karnevalové masky
Zdielať na

V uliciach Benátok už nie sú respirátory, ale karnevalové masky

BENÁTKY / "Spomienky na budúcnosť". Takýto názov si tento rok zvolili organizátori svetoznámeho benátskeho karnevalu. Ten sa v meste na vode koná po dvojročnej prestávke. Aká je tam atmosféra zisťoval priamo na mieste redaktor zahraničného spravodajstva TV JOJ, Milan Zamboj.

Dva roky po vypuknutí pandémie mohli Benátčania aspoň na chvíľu vymeniť respirátory za tradičné karnevalové masky. Umožnil im to fakt, že talianske úrady začiatkom februára zrušili povinnosť nosiť respirátory vo vonkajších priestoroch, no a Benátky konanie karnevalu povolili.

Po dvoch rokoch sú v uliciach karnevalové masky

"Z návratu karnevalu sa veľmi teším. Symbolizuje pre nás radosť a veselosť. Vzbudzuje nádej, že sa opäť všetko na dobré obráti," povedala Benátčanka Daniella. Pred dvoma rokmi benátsky karneval zrušili, aby zabránili šíreniu koronavírusu. Minulý rok sa konal iba on -line. V oklieštenej podobe, bez sprievodných akcií, akým je prelet anjela, či prehliadka masiek, sa koná aj tentokrát. Návštevníkov je v meste tiež výrazne menej, než po iné roky. Tým, ktorí dorazili to príliš neprekáža. "Som tu po prvýkrát. Vždy som túžila prísť na karneval, ale až teraz to vyšlo," vyjadrila sa návštevníčka zo Švajčiarska, Denise.

Kedysi milión, dnes "iba" sto tisíc 

Benátky v minulosti počas karnevalovej sezóny rátali návštevníkov na milióny. Teraz ich počet zrejme neprekročí ani hranicu 100 tisíc. Mnohí veria, že toto je len začiatok a karneval sa postupne – rovnako ako ich životy – vráti späť do starých koľají.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy