Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Niekto hovorí o klamstve, niekto o podcenení situácie. Koalícia rieši krach reformy
Zdielať na

Niekto hovorí o klamstve, niekto o podcenení situácie. Koalícia rieši krach reformy

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministerka Kolíková po prehre v parlamente nehádže uterák do ringu. A to aj napriek výzvam opozície, ku ktorým sa pridal aj poslanec Peter Pčolinský. Paradoxne, jeho šéf Boris Kollár po odchode Kolíkovej nebaží. Zhodujú sa ale na potrebe rokovaní. Neschválením reformy by sme totiž prišli o 500 miliónov z balíka obnovy.

Ako nádor na krku

Po opakovanom nesúhlase pre reformné zákony Márie Kolíkovej odkázal Richard Sulík existenčnú otázku koalície Borisovi Kollárovi. Práve do strany Sulíka odišla Mária Kolíková po nezhodách v strane Za ľudí. Predseda parlamentu Kollár sa do hry nezapojil. "V koalícii sú úplne zbytoční, asi ako nejaký nádor na krku," povedal Sulík o Sme rodina vo vyhlásení bezprostredne po neschválení väčšiny reforiem z pera Márie Kolíkovej. "Nebudem sa znižovať na úroveň a slovník pána Richarda Sulíka. Mne veľmi záleží na tom, aby táto vládna koalícia ešte dva roky dovládla a nebudem dávať príčinu pánovi Richardovi Sulíkovi, aby povalil aj túto vládu," reagoval na slová Sulíka predseda strany Sme rodina, Boris Kollár. 

"Musíme ísť ďalej, je to naša zodpovednosť a povinnosť, aby sme sa snažili nájsť z toho cestu. Ja sa musím starať o to, aby tá reforma mala zmysel," konštatovala navrhovateľka Mária Kolíková. 

​Podľa Sulíka to bola zo strany Remišovej malosť

Zmysel nateraz nemá zjavne minimálne pre polovicu koalície - no a obe strany majú odlišnú predstavu o tom, či Mária kolíková rokovala o reforme dostatočne, a či pripomienky aj akceptovala. Veronika Remišová odmieta akékoľvek kádrovanie od Richarda Sulíka a reči o politickej pomste voči ministerke spravodlivosti. Znepokojený neschválením reformy je aj premiér Eduard Heger, ktorí so svojimi kolegami večer len telefonoval, keďže je v zahraničí - je vraj ale pripravený na krízové riešenie. Ostatní čakajú na rokovanie, keďže doteraz ich vraj Kolíková poriadne nepočúvala. "To určite nie je pravda, asi by som neprichádzala s treťou verziou súdnej mapy," reagovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a niekoľkokrát počas vyhlásenia zdôraznila, že vždy bola a bude ochotná sa o súdnej mape rozprávať. "Reforma je potrebná, ale opakujem, nebudeme hlasovať za každú blbosť," vyjadril svoj názor poslanec Peter Pčolinský. 

Šeliga svoje nehlasovanie neobhájil na internete. Za svoje argumenty, ktoré napísal na sociálnej sieti si vyslúžil negatívne reakcie. 

Výzvu Pčolinského na demisiu považuje Kolíková za veselú

Kým ešte počas rozpravy o súdnej mape v parlamente ministerku Kolíkovú pre neúspech na odchod vyzývala iba opozícia, tak dnes sa pridal i hlas z koalície. "Mala by dať demisiu? Áno," reagoval poslanec Pčolinský. "Predseda poslaneckého klubu, ktorý nie je ochotný spolupracovať a podporiť reformu v zmysle programového vyhlásenia vlády ma vyzýva na odstúpenie, to považujem za veselé," konštatovala Kolíková. "Ako pani Kolíková naloží so svojou funkciou je jej rozhodnutie a pána premiéra, ja nebudem k ničomu vyzývať," uzavrel Juraj Šeliga. 

Mária Kolíková je pripravená prísť s reformou znovu. "Ja sa o to budem snažiť, pokým to neprejde."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy