Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zbavia Miloša Zemana právomoci? Prezident podľa lekára nie je schopný vykonávať funkciu
Zdielať na

Zbavia Miloša Zemana právomoci? Prezident podľa lekára nie je schopný vykonávať funkciu

PRAHA / Česká senátna komisia pre Ústavu sa v utorok dopoludnia zhodla na tom, že prezident Miloš Zeman by mal podľa článku 66 českej ústavy prísť o svoje právomoci. Ošetrujúci lekári totiž potvrdili, že prezident ich zo zdravotných dôvodov nie je schopný vykonávať. Takýto krok však musia schváliť obe komory českého parlamentu.

O ďalšom postupe preto na pôde Senátu rokovali lídri českých parlamentných strán. Senát aj Poslanecká Snemovňa si ešte pred prevodom právomocí opätovne vyžiadajú informácie z nemocnice o zdravotnom stave prezidenta. Rozhodovať o odňatí právomocí budú pravdepodobne na budúci mesiac. Senát aj Snemovňa si pred tým, ako aktivujú článok 66 chcú z nemocnice vyžiadať aktuálnejšiu správu o zdravotnom stave prezidenta Miloša Zemana.

Premiér Andrej Babiš by s aktiváciou článku 66 ústavy počkal. Podľa neho je prezident Miloš Zeman chorý a hospitalizovaný v nemocnici len krátko a jeho úloha z hľadiska povolebnej situácie nastane až v decembri. 

Končiaci predseda poslaneckej snemovne Radek Vondráček (ANO) by bol s aktiváciou článku 66 ústavy o prevode právomocí prezidenta opatrný. Mala by to podľa neho urobiť prípade až nová Snemovňa, ktorá bude odrážať rozloženie síl po nedávnych voľbách. Povedal to Českej televízii. Predseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v utorok oznámil, že podľa vyjadrenia Ústrednej vojenskej nemocnice nie je prezident Miloš Zeman zo zdravontných dôvodov schopný vykonávať žiadne pracovné povinnosti. 

​Vondráček zdôraznil, že nateraz je ešte niekoľko týždňov čas, pretože ustanovujúca schôdza Snemovne bude 8. novembra a niekoľko dní potrvá. "Len potom premiér podá demisiu a pri tomto úkonu uvidíme, v akej kondícii bude pán prezident," podotkol Vondráček. Súčasná Snemovňa už článok 66 ústavy podľa neho určite aktivovať nebude. "Nám končí mandát 21. októbra. To už si myslím, že nie je reálne a nie je to ani žiadúce," dodal. 

Vystrčil okrem iného taktiež povedal, že sa stanoviskom nemocnice k Zemanovmu stavu oboznámil už vo stredu 13. októbra šéf prezidentskej kancelárie Vratislav Mynář, ktorý to dostal aj písomne. Napriek tomu o deň neskôr sprostredkoval stretnutie Zemana s Vondráčkom. Šéf Snemovne uviedol, že nevie, prečo kancelár tak postupoval. "Minimálne som mal byť informovaný," dodal. 

Priemér Andrej Babiš vyzval vedúceho Kancelária prezidenta Mynářa k rezignácii zo svojho postu. Pokiaľ tak Mynář neurobí, po aktivácii článku 66 by ho Babiš odvolal sám, povedal to pre server iDnes.cz

"Celá tá situácia, ktorá vznikla, je neadekvátna a neprijateľná aktivita kancelára Mynářa. Preto by bolo najlepšie, kedy okamžite rezignoval zo svojej funkcie. To, čo predviedol, je absolútne neprijateľné," citoval iDnes.cz premiéra. 

Článok 66 ústavy rieši situáciu, kedy sa krajina ocitne bez prezidenta, prípadne prezident nie je schopný vykonávať úrad a uznesú sa na tom obe komory parlamentu. Časť právomocí hlavy štátu si rozdelí premiér a predseda Snemovne. Ústavný právnik Aleš Gerloch pre Radiožurnál uviedol, že situáciu by nemala meniť ani situácia, že vláda bude v tej dobe v demisii. 

Prezident Miloš Zeman momentálne nie je zo zdravotných dôvodov schopný vykonávať žiadne pracovné povinnosti. Dlhodobá prognóza jeho zdravotného stavu je neistá, napísala predsedovi Senátu Ústredná vojenský nemocnica, kde Zeman od 10. októbra leží na jednotke intenzívnej starostlivosti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy