Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kauza Pandora Papers odkrýva podozrivé finančné prevody. Spomínajú sa tam aj slovenskí podnikatelia. Politici nie
Zdielať na

Kauza Pandora Papers odkrýva podozrivé finančné prevody. Spomínajú sa tam aj slovenskí podnikatelia. Politici nie

BRATISLAVA / Novinári otvorili Pandorinu skrinku, a to čo v nej našli, vrhá na politikov z mnohých krajín veľmi zlé svetlo. Projekt Pandora Papers ukazuje, ako sa cez rôzne spoločnosti snažili utajiť svoje skutočné majetky. Jednou z hlavných postáv je aj český premiér Andrej Babiš, ktorý si údajne takto zadovážil zámoček vo Francúzsku. Novinárov označil za mafiu.

"Peniaze odišli z českej banky, boli zdanené, boli to moje peniaze a vrátili sa do českej banky," povedal v jednej z diskusných relácií Andrej Babiš. "Ja neverím, to má korupčné prvky do roztrhania tela. Ľudia si berú hypotéky a vy si to riešite vo Francúzsku," oponoval politik Babišovi. Pár dní pred voľbami má Česko politický škandál ako z učebnice.

Novinári z projektu Pandora Papers odhalili, že Andrej Babiš si cez komplikovanú schému offshorových spoločností popresúval 15 miliónov eur a kúpil si za ne zámok aj s pozemkami na Francúzskej Riviére bez toho, aby priznal, že je majiteľ. Stalo sa to ešte pred jeho vstupom do politiky. "Požičal peniaze sám sebe. Andrej Babiš poslal 15 miliónov Andrejovi Babišovi, nie je ani jasné, či tá pôžička prebehla alebo bola splatená," vysvetlila Pavla Holcová z portálu Investigace.cz. 

Nie je pritom sám, kto mal tu smolu, že ho odhalili. V Pandora Papers figurú mená ako Vladimir Putin, ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky, jordánsky kráľ Abdulláh II., ale aj bývalý britský premiér Tony Blair. Spolu desiatky vrcholových politikov. Dáta 9 mesiacov zbieralo 600 novinárov z celého sveta, vrátane Pavly Holcovej z projektu Investigace.cz. "Offshory bývajú často využívané zločincami, práve k zakrytiu pôvodu peňazí, preto politici by sa mali úplne vyvarovať, aby nemohlo vzniknúť ani podozrenie, že nakladajú napríklad s nezdanenými peniazmi," doplnila Pavla Holcová. 

Offshorové spoločnosti využívajú podnikatelia a to na optimalizáciu daní, vyhľadávajú ich tiež celebrity, no veľký problém je, že s ich pomocou je možné prekryť pôvod peňazí zo zločinu - ako je obchodovanie so zbraňami, či drogami. Politikom zas podľa právnika umožňujú dostať sa k štátnym zákazkám, či majetku, ktorý im z legálnych príjmov jednoducho nevychádza. "A tento majetok presúva do štruktúr, kde s ním môže robiť veľa vecí, ktoré by na Slovensku robiť nemohol. Môže ten majetok rozdeliť, časť z toho sa môže vrátiť politikom, nikto nevie, kto je vlastník," konštatoval právnik Radovan Pala. 

Zároveň je to aj poistka, ak by pre nich prišlo protikorupčné komando. "Raz keď ten majetok dostanete do tých jurisdikcií, veľmi ťažko vám potom prepadne, oveľa ťažšie sa dohľadáva, keď vás odsúdia. Druhá vec je, že môžete s tým majetkom narábať tak, že vám umožní odmeniť niekoho, kto vám pomohol k zákazke," doplnil právnik Radovan Pala. 

Z dokumentov unikli aj štyri desiatky mien zo Slovenska. Kaliber typu Andreja Babiša tam nenájdeme, nie sú tam žiadni politici, ale skôr podnikatelia. Televízia JOJ má ich zoznam k dispozícii cez projekt Kočnerova knižnica. "Najzaujímavejším menom je Martin Bahleda, ktorý je obvinený z prania špinavých peňazí v kauze Mýtnik 2," informoval investigatívny novinár Tomáš Madleňák. Ten nám na otázky neodpovedal. Spomínajú sa tam aj rôzni developeri, či veľkopodnikatelia. Na otázku, či je tam podozrenie, že by tiež mohli byť napojení na politikov odpovedala Pavla Holcová kladne: "to podozrenie tam je. Sú to mená spojované s politikmi."
"Určite pôjdeme meno po mene a budeme sa snažiť zistiť, kto za nimi stojí," uviedol Tomáš Madleňák. "Určite je to dôvod minimálne pre finančnú políciu," uzavrel právnik Radovan Pala.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy