Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Niekoľko dedinčanov sa počas požiaru v Grécku odmietlo evakuovať, zostali, aby si zachraňovali domy
Zdielať na

Niekoľko dedinčanov sa počas požiaru v Grécku odmietlo evakuovať, zostali, aby si zachraňovali domy

GRÉCKO / Na grécky ostrov Eubója, sužovaný ničivými požiarmi, už dorazili na pomoc aj slovenskí hasiči. Pomáhajú i Česi, Ukrajinci, Rumuni, Srbi, Poliaci, či hasiči z iných krajín. Na ceste sú ešte ďalšie jednotky. Do Grécka smeruje pomoc z viac než dvadsiatich štátov sveta.

Hasiči zo Slovenska dorazili na ostrov Eubója dnes o jednej hodine ráno miestneho času. Informoval o tom Hasičský a záchranný zbor na sociálnej sieti Facebook. "Prvá skupina tvorená z 31 hasičov vyrazila na miesto požiaru s 10 ks cisterien už o 8.00 hod., ani nie 5 hodín od vytvorenia zázemia. Vďaka svojej profesionalite a neúnavnému odhodlaniu sú schopní zasahovať po takej dlhej ceste zo Slovenska a pokúsiť sa pomôcť svojim gréckym kolegom," píšu hasiči.

"Je to obrovský požiar. Nie je ľahké ho dostať pod kontrolu. Robíme, čo sa dá. Sme pritom stále v kontakte so styčným dôstojníkom z Grécka ako aj s gréckymi hasičmi," povedal vedúci slovenských hasičov v Grécku Peter Kovalík. 

Súčasťou Modulu smerujúceho do Grécka je 75 príslušníkov z celého Slovenska s 30 kusmi hasičskej techniky. Informoval o tom minister vnútra Roman Mikulec "Modul je sebestačný vrátane elektrickej energie, ubytovania a stravovania na sedem dní, v prípade potreby je možné túto dobu predĺžiť," píše na sociálnej sieti Facebook, "úprimne ďakujem hasičom a ostatným zložkám MV SR, ktoré sa podieľali na tom, aby sme mohli pomôcť Grécku pri hasení lesných požiarov." 

Miestni odmietajú evakuáciu 

S požiarmi na Eubóji bojujú stovky hasičov nielen z Grécka aj zo zahraničia. Švajčiari, či Egypťania vyslali na pomoc aj hasiace vrtuľníky. Ľudí, žijúcich v obciach a dedinkách, ohrozovaných ničivým živlom policajti vyzvali na evakuáciu. Obyvatelia jednej z nich evakuáciu odmietli. "Nemôžeme odísť. Toto je náš majetok. Bojíme sa, že ak odídeme, celý ľahne popolom," uviedla obyvateľka Avgarie. 

Ioanis spolu so svojimi susedmi veria, že môžu profesionálom pomôcť ochrániť ich obec. Na svoju dodávku si namontoval provizórnu hasičskú hadicu a je pripravený zasiahnuť tam, kde treba. Priznáva však, že táto pohotovosť si vyžiadala svoju daň. "Už tri dni sme poriadne nespali. Striedame sa na zmeny," povedala Iona. Evakuáciu odmieta aj 59-ročná Ioanis. Zároveň však priznáva, že všetci v dedine sa boja toho, čo s nimi bude. "Máme veľký strach. Musíme tu však zostať," dodala Ioanis. 

​Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis sa ospravedlnil občanom za zlyhania pri riešení požiarov, ktoré postihujú celú krajinu

Ako uviedol spravodajský web BBC, stovky hasičov bojujú s obrovskými požiarmi, ktoré prinútili tisíce ľudí opustiť svoje domovy a zničili už desiatky nehnuteľností. "Možno sme urobili to, čo bolo v ľudských silách, ale v mnohých prípadoch to nestačilo," povedal Mitsotakis. Požiar na Eubóji spálil rozsiahle oblasti lesa, zničil domy a prevádzky a vyhnal z domovov tisícky ľudí. Stovky Eubójčanov dostali od úradov rozkaz opustiť ostrov, aby unikli požiarom, no niektorí odmietli poslúchnuť a zostali, aby chránili svoje majetky. "Úplne chápem bolesť našich spoluobčanov, ktorí videli horieť ich domovy alebo majetok," poznamenal Mitsotakis, podľa ktorého Grécko "čelí prírodnej katastrofe nevídaných rozmerov". Dodal, že "akékoľvek zlyhania budú identifikované" a sľúbil stovky miliónov eur na podporu pre tých, ktorým požiare zničili živobytie.

​Požiare rozdúchala vlna horúčav, ktorá bola najhoršia za ostatné tri desaťročia a zdvihla ortuť teplomera až na 45 stupňov Celzia. Od konca júla vypuklo po celom Grécku viac ako 580 požiarov. S ohňom bojujú nielen grécki požiarnici, ale pomáhajú im aj kolegovia z viac ako 20 krajín v Európe a na Blízkom východe, ktoré okrem vlastných tímov vyslali aj hasičské lietadlá, helikoptéry a vozidlá. Európska únia medzičasom uviedla, že mobilizuje "jednu z vôbec najväčších spoločných hasičských operácií v Európe", aby pomohla Grécku a ďalším krajinám v boji proti požiarom. Požiare rozdúchala vlna horúčav, ktorá bola najhoršia za ostatné tri desaťročia a zdvihla ortuť teplomera až na 45 stupňov Celzia.

Drvivú väčšinu požiarov sa už údajne podarilo dostať pod kontrolu v Turecku. Hasiči aktuálne bojujú s posledným veľkým lesným požiarom na juhozápade krajiny. Policajti a vojaci postupne prehľadávajú domy v oblasti, poškodené počas požiarov. Na záhrade jedného z nich objavili živého a zdravého psíka, ktorý nemohol ujsť, pretože bol priviazaný reťazou. Spolu s ním zachránili aj niekoľko šteniatok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy