Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Grécky premiér: Chcel by som sa poďakovať krajinám, ktoré poslali zdroje na pomoc v boji proti požiarom
Zdielať na

Grécky premiér: Chcel by som sa poďakovať krajinám, ktoré poslali zdroje na pomoc v boji proti požiarom

GRÉCKO / Požiare naďalej trápia Grécko. Len na najhoršie postihnutom ostrove Eubója zhorelo už vyše 35 000 hektárov lesov a pôdy a popolom ľahli stovky domov. Celkom už tento rok v Grécku zhorelo 70 000 hektárov krajiny, z toho 56 000 za posledných desať dní, uvádza Európsky systém informovania o lesných požiarov (EFFIS). V predchádzajúcich rokoch v oblasti za desať dní letných horúčav v priemere zhorelo 1 700 hektárov zelene.

Lesné požiare v Grécku pomáhajú hasiť, či sa chystajú hasiť, stovky hasičov a desiatky kusov techniky, ktoré vyslalo 22 zahraničných krajín. V nedeľu večer im na sociálnej sieti Twitter poďakoval grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. "V mene gréckeho ľudu by som chcel úprimne poďakovať všetkým krajinám, ktoré poslali  podporu a zdroje na pomoc v boji proti lesným požiarom. Ďakujeme vám, že v týchto ťažkých časoch stojíte pri Grécku," napísal. Polovicu z 22 krajín tvoria členovia Európskej únie. Je medzi nimi Česká republika, Slovensko, Rakúsko, Nemecko, Francúzsko či Poľsko.

Zahraniční požiarnici sa už zapojili do boja s ohňom. Šéf gréckej civilnej ochrany Nikos Chardalias povedal, že v nedeľu pomáhali s hasením požiarov na ostrove Eubója zhruba dve stovky hasičov z Rumunska a Ukrajiny. Práve požiare na tomto ostrove patria k tým najhorším, ktorým v posledných dňoch Grécko čelí. Najväčšiu pomoc Grécku sľúbilo Francúzsko s 243 hasičmi, tromi lietadlami na hasenie požiarov a 58 kusmi inej techniky. Zo Slovenska vyšlo v nedeľu do Grécka 75 hasičov a 30 kusov techniky. Podľa šéfa gréckej civilnej ochrany Chardaliase ostrov Eubója čakala ďalšia ťažká noc. V nedeľu neskoro večer na severe ostrova vypukol ďalší veľký požiar.

Nasadenie leteckej techniky v mieste požiarov je veľmi problematické kvôli turbulenciám, silnému dymu a nízkej viditeľnosti. Na ostrove Zakynthos pri hasení jedného z menších požiarov havarovalo lietadlo, ktoré malo hasiť plamene. Pri nehode nebol podľa hasičov nikto zranený, uviedla agentúra AFP. Požiare sa v Grécku rozhoreli počas týždeň trvajúcej vlny horúčav, ktorá je najhoršia za posledných 30 rokov. Príčinu ich vzniku vyšetrujú aj miestne úrady. V piatok boli zatknutí traja ľudia na rôznych miestach krajiny kvôli podozreniu, že ohne zapálili, v dvoch prípadoch úmyselne. V sobotu popoludní bol na predmestí Atén zatknutý 47-ročný muž, ktorý zapálil dva ohne v miestnom lesíku a podpálil štyri kontajnery na odpad, informovala cez víkend agentúra AP.

Predseda senátu USA pre zahraničné vzťahy Bob Menendez žiada taktiež Bidenovu administratívu, aby pokračovala v pomoci pri požiaroch v Grécku. "Píšem, aby som požiadal ministerstvo obrany o poskytnutie podpory Helénskej republike v jej úsilí bojovať proti ničivým požiarom," píše v liste, "tieto snahy zachránili životy a vyzývam ministerstvo, aby splnilo ďalšie žiadosti o pomoc vrátane nasadenia helikoptér CH-47."

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Greek City Times (@greekcitytimes)

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Greek City Times (@greekcitytimes)

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Greek Reporter (@greekreporter)

Súvisiace články

Najčítanejšie správy