Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko vyslalo 75 hasičov na pomoc s lesnými požiarmi v Grécku
Zdielať na

Slovensko vyslalo 75 hasičov na pomoc s lesnými požiarmi v Grécku

SLOVENSKO/GRÉCKO / Slovensko vyslalo 75 hasičov a 30 kusov hasičskej techniky na pomoc s lesnými požiarmi v Grécku. Na svojom profile na sociálnej sieti to uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Hasiči zaradení do Modulu pozemného hasenia lesných požiarov sa podľa šéfa rezortu vnútra zmobilizovali do 24 hodín a v nedeľu, 8. augusta, približne o 8:00 ráno vycestovali z Bratislavy do Grécka.

"Modul je sebestačný vrátane elektrickej energie, ubytovania a stravovania na sedem dní, v prípade potreby je možné túto dobu predĺžiť,“ uviedol Mikulec. 

Šéf gréckej civilnej obrany Nikos Hardalias v piatok uviedol, že v Grécku hasiči bojujú s 56 aktívnymi požiarmi. Príkazy k evakuácii vydali pre viaceré obývané oblasti na pevnine i na ostrove Eubója. Požiar blízko Atén sa blíži k hlavnému mestskému rezervoáru vody - jazeru Maratón. Hardalias vysvetlil, že podmienky, v ktorých pracujú, sú veľmi nebezpečné.

Pozemný hasiaci modul je kombináciou fyzických síl a technických prostriedkov, určený je na boj s požiarmi v lese. Hasiči majú v rámci modulu k dispozícii rôzne druhy techniky od ľahkých zásahových vozidiel po ťažké a tiež napríklad štvorkolky alebo zásahové kontajnery.

V plameňoch je celé Stredomorie

Taliansko, Albánsko, Severné Macedónsko, Turecko a Grécko požiadali Civilnú ochranu Európskej únie o medzinárodnú pomoc pri hasení lesných požiarov.

Gréci prirovnávajú tohtoročné požiare k apokalypse

Oheň si zatiaľ vyžiadal dve obete, jednou z nich bol dobrovoľný hasič. Tisíce ľudí museli nútene opustiť svoje domovy a mnohí z nich sa nebudú mať kam vrátiť. Plamene zničili aj úrodu a usmrtili hospodárske zvieratá. Úrady pre podozrenie z podpaľačstva zatkli už troch ľudí.

"Ešte ráno bol oheň len na kopci, ale hasiči ho nestihli dostať pod kontrolu a dostal sa až dole k nám. Mesto začalo horieť," hovorí miestny obyvateľ Giorgos.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy