Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Mesiac po obrovskom požiari v pohraničnej obci Nová Belá začali s obnovou. Medzi úplne zničené domy patria aj obydlia Slovákov
Zdielať na

Mesiac po obrovskom požiari v pohraničnej obci Nová Belá začali s obnovou. Medzi úplne zničené domy patria aj obydlia Slovákov

NOVÁ BELÁ / Mesiac po obrovskom požiari v pohraničnej obci Nová Belá začínajú ľudia s obnovou rodinných domov. Zo 40-tich zničených príbytkov sa časť podarilo zachrániť, ale väčšina sa musela zbúrať. Medzi úplne zničené domy patria aj obydlia zahraničných Slovákov. Tí prišli prakticky úplne o všetko.

"Bývam oproti, ale rodina tuna býva, takže stratili úplne všetko," uviedla obyvateľka Novej Belej, Dorota Muszywa. 

Ničivý požiar na slovensko-poľskom pohraničí v obci zasiahol aj Slovákov. Mnohí z nich museli svoje domy úplne zbúrať. To bol aj prípad pani Majerčákovej, ktorej dom patril medzi najpostihnutejšie. Takto vyzeral v deň požiaru. Statik nakoniec rozhodol, že na bývanie už viac nie je bezpečný. "Bol to obrovský oheň, celkom odhora sa to začalo jedným domom, ale nikto si nemyslel, že až sem príde. A na našich očiach nám padol dom. Teraz už máme ponad 60 rokov a musíme odbudovať dom. Neviem jak to psychicky vydržíme, neviem," povedala Slovenka so slzami v očiach.


Zatiaľčo oni spolu s rodinou bežali na pomoc susedom hasiť požiar, oheň sa rozšíril aj na ich rodinný dom. "My sme prišli o všetko, aj o kravy aj o jahniatka, o všetko. Boli ľudia, ktorým zostalo iba to, čo mali na sebe," dodala.

V obci sa snažia si ľudia navzájom pomáhať. Robotníci, ktorých sme stretli pomáhajú obyvateľom obce prakticky od začiatku. Chýbajú však peniaze na obnovu rodinných domov. "Ja som tu bol, ja som kravy vynášal podochnuté, to bola taká robota. Hrôza vám poviem... Pomáhame tu susedom, tým všade, komu sa dá. Zadarmo, dačo zadarmo, dačo za peniaze bo každý potrebuje dačo mať," skonštatoval robotník Jakub Cervás.

"Každý groš sa počíta, keď má niekto chuť nám pomôcť tak budeme prosiť, že by ste nám pomohli aspoň keď nie peniazmi, tak aspoň motlitbou a mysľou o nás," povedala pani Majrečáková.

Pomoc prisľúbil krátko po tragédií aj náš premiér a zbierky po Slovensku organizuje aj katolícka cirkev. Slováci z Novej Belej veria, že sa im vďaka pomoci dobrých ľudí, do Vianoc podarí postaviť aspoň základy nového domu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy