Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Koniec karanténnej drámy: Študentov z Malty prevezú na Slovensko. Až na jedno dievča
Zdielať na

Koniec karanténnej drámy: Študentov z Malty prevezú na Slovensko. Až na jedno dievča

MALTA / Už týždeň sledujeme príbeh slovenských študentov, ktorí uviazli v karanténe na Malte. Dôvodom bol jeden pozitívny test na konci študijného pobytu a prísne pravidlá, ktoré práve vtedy Malta zaviedla. Väčšina európskych krajín už svoje deti evakuovala – tie slovenské sú stále na Malte. Aj keď mnohé veci sa po našich reportážach zlepšili.

"Slovensko-česká komunita ale aj maltské mamičky sa začali ozývať, že by radi pomohli deťom. Tak im nakúpili potraviny, doniesli im hry," povedala matka študetiek Barbara Cvengrošová.

Deti presťahovali do lepších izieb. Pomohli im aj ľudia, ktorí naše reportáže sledujú priamo na Malte.  "Či buď napísali alebo poslali balíček s jedlom. Naozaj to veľmi pomáha. Strašne sme im vďačné," vyhlásila študentka Luisa.

V karanténe je necelá desiatka našich detí a zatiaľ čo rodičia riešili ich návrat - dve sestry si prešli peklom.  "Ja to zvládam veľmi zle. Bojím sa o svoju sestru," povedala Laura, sestra Luisy.

Jedna zlá správa totiž striedala druhú. Staršia sestra sa v karanténe otrávila jedlom – po návrate z nemocnice už nemohla byť na izbe so sestrou a o pár dní prišla ďalšia komplikácia.  "Luisa z utorka na stredu dostala paralýzu tváre. Zaklopala sestre, ktorá zavolala následne pomoc a volali sanitku," povedala matka študentiek.


Mama nevedela čo robiť, ak by vycestovala na Maltu tiež by skončila v karanténe. Po pár dňoch sa zdravotný stav Lujzy zlepšil. Zdalo sa že nočná mora je na konci, lenže opäť zazvonil telefón. Jednu dcéru domov pustia hneď – druhú nie.


Pani Barbara tak stojí akoby pred Sofiinou voľbou. Mladšia dcéra by už v sobotu mohla ísť domov. Lenže staršia by ostala naďalej v karanténe úplne sama.
"Ona sama povedala, že ona bez Lujzy neodíde, že bude to musieť dať kvôli sestre," podotkla matka.

V poslednej chvíli však konečne prišiel telefonát v ktorom boli dobré správy. Slovensko deti evakuuje. "Odletia v zásade všetci, ktorí o to prejavili záujem s výnimkou jedného dievčaťa, ktoré by malo odletieť až repatriačným letom 27. júla," informoval hovorca rezortu zahraničných vecí Martin Klus.

Ide práve o Louisu ale aj tu sa úradom podarilo karanténu skrátiť na minimum. Neuveriteľná dráma slovenských detí by sa tak v utorok mala definitívne skončiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy