Skoro jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Veľký prehľad obľúbených destinácií: Výhodu majú tí, ktorí sú zaočkovaní a ktorí ochorenie prekonali
Zdielať na

Veľký prehľad obľúbených destinácií: Výhodu majú tí, ktorí sú zaočkovaní a ktorí ochorenie prekonali

BRATISLAVA / Dovolenky predsa len budú, v každej z obľúbených destinácií platia iné podmienky. Prinášame vám jednoduchý prehľad o tom, čo je potrebné pred vstupom do danej krajiny absolvovať, a tiež platné opatrenia, ktorým sa na dovolenke nevyhnete.

Vláda 27. mája odsúhlasila cestovateľský semafor. Cestovateľské podmienky budú dôležité pre všetkých, ktorí budú chcieť vycestovať do zahraničia. Výhodu majú tí, ktorí sú zaočkovaní a ktorí ochorenie prekonali. Cestovateľská mapa má tri farby: čierna, červená a oranžová

Podmienky po príchode zo zahraničia sú nasledovné:

Zelené krajiny

  • 14-dňová domáca karanténa, ktorá môže byť ukončená negatívnym RT-PCR testom po príchode. Výnimku majú zaočkované osoby a tiež osoby, ktoré prekonali Covid pred menej ako 180 dňami a deti do 18 rokov.

Zoznam krajín: Členské štáty EÚ, Austrália, Čínska ľudová republika, Čínska republika (Taiwan), Grónsko, Island, Izrael, Južná Kórea, Macau, Nórsko, Nový Zéland, Singapur.

Červené krajiny

  • 14-dňová domáca karanténa, ktorá môže byť ukončená negatívnym RT-PCR testom najskôr na 8. deň.

Zoznam krajín: Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Čierna hora, Egypt, Gruzínsko, Jordánsko, Kanada, Kazachstan, Kuba, Kuvajt, Malajzia, Mongolsko, Ruská federácia, Severné Macedónsko, Srbsko, Spojené štáty americké, Tadžikistan, Thajsko, Tunisko, Turecko, Turkménsko, Ukrajina, Uzbekistan.

Čierne krajiny

  • 14-dňová domáca karanténa, nezávisle od výsledku RT-PCR testu z 8. dňa.

Zoznam krajín: Brazília, India, či Juhoafrická republika, ale aj krajiny s nedostupnými, nedôveryhodnými, alebo nekvalitnými dátami. 

Česká republika

Od 15. mája dochádza k rozšíreniu osôb, ktoré môžu pri príchode do ČR využiť výnimku pre očkované osoby. Okrem osôb očkovaných na území ČR sa táto možnosť týka i osôb očkovaných na Slovensku, v Nemecku, Rakúsku, Poľsku, Maďarsku a Slovinsku. Ak sú tieto osoby držiteľmi potvrdenia o vykonanom očkovaní, môžu po uplynutí 22 dní od prvej dávky očkovania cestovať z krajín EÚ+ so stredným a vysokým rizikom nákazy bez nutnosti podstupovať testovanie a bez obmedzenia pohybu na území ČR. Od 17. mája 2021 je Slovensko pre Česko znova zaradené medzi krajiny s vysokým rizikom nákazy - červené (od 10. mája 2021 - patrilo Slovensko medzi krajiny so stredným rizikom - oranžové). 

Opatrenia 

Jedným z opatrení je nosenie respirátorov vo všetkých vnútorných priestoroch a tiež v prípade stretnutia v rovnaký čas aspoň 2 osôb (nežijúcich v spoločnej domácnosti) vo vzdialenosti menej ako 2 metre. V súčasnosti je v krajine povolená len konzumácia vo vonkajších priestoroch reštaurácií. Od polovice júna umožní česká vláda aj koncerty a divadelné predstavenia s účasťou 2000 ľudí vonku a do 1000 ľudí vo vnútri budov. ,,Od začiatku júla sa tieto limity zvýšia na 5000 a 2000 osôb", dodal Babiš.

Maďarsko 

Do krajiny môžu vstúpiť cudzinci, ktorí majú oprávnenie na trvalý pobyt v Maďarsku, rovnako aj ich rodinný príslušníci. Kontroly hraníc sú predĺžené do 22. júna 2021. Momentálne je každému, kto ide do Maďarska nariadená povinná 10-dňová karanténa, ktorej dodržiavanie je prísne sledované cez nainštalovanú aplikáciu v mobilnom telefóne.

Opatrenia 

V krajine je povinnosť nosiť rúška v obchodoch, nákupných centrách a verejných dopravných prostriedkoch. Od 23. mája končí povinnosť nosiť rúško vo voľnom priestranstve, končí sa aj zákaz nočného vychádzania. Terasy reštaurácií sú otvorené, vnútorné priestory slúžia len pre zákazníkov, ktorí sú zaočkovaní. Hotely a ubytovacie zariadenia slúžia len pre hostí, ktorí sú na služobnej ceste a pre tých ktorí sú zaočkovaní. Hudobné a tanečné podujatia budú môcť navštevovať iba osoby s očkovacím preukazom, prípadne s preukazom o prekonaní ochorenia COVID-19. 

Rakúsko 

Od 19. mája 2021 je Slovensko zaradené z pohľadu Rakúska do menej rizikových krajín „skupiny A“. V prípade, že sa daná osoba za minimálne 10 dní nezdržiavala v žiadnej inej krajine, ako v SR alebo inej menej rizikovej krajine sa od povinnej karantény upúšťa. V platnosti však ostáva povinná online registrácia, pokiaľ sú splnené všetky podmienky pre vstup do krajiny: zaočkovanie proti COVID- 19, prekonanie COVID-19 alebo otestovanie na COVID-19 (v prípade PCR testu nie starším ako 72 hodín a AG testom nie starším ako 48 hodín).
Opatrenia 
Podmienkou vstupu do hotelov, reštaurácií alebo divadiel je mať tzv. "vstupný test": negatívny test na COVID-19, potvrdenie o očkovaní alebo potvrdenie o prekonaní ochorenia. Tie isté pravidlá platia aj pri podujatiach v interiéri a exteriéri, a v interiérových rekreačných zariadeniach a športoviskách. Naďalej zostáva zachovaná povinnosť nosiť ochranu úst a nosa (rúško), ako aj povinnosť odstupu 2 metre. Týka sa to všetkých verejných priestranstiev vonku aj vo vnútri a pokiaľ ide o osoby nežijúce v jednej spoločnej domácnosti.

Chorvátsko

Pred vstupom do krajiny je povinné vyplniť online formulár, ktorý urýchľuje vstup do Chorvátska. pri prekročení chorvátskych hraníc je potrebné predložiť: negatívny PCR test alebo AG test (obidva nesmú byť staršie ako 48 hodín), potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19 alebo potvrdenie o očkovaní na COVID-19. Všetky potvrdenia musia byť v anglickom alebo chorvátskom jazyku. 

Opatrenia

V krajine je povinnosť nosiť rúško vo všetkých uzavretých a otvorených priestoroch (všade tam kde nie je možné dodržiavať bezpečnostnú vzdialenosť 1.5 metra). Otvorené sú terasy reštaurácií a kaviarní s podmienkou dodržania všetkých nariadení vlády (rúška, dezinfekcia, 2 metre odstup).

Bulharsko 

Občania Slovenska sú povinní pri vstupe do krajiny predložiť: maximálne 72 hodín starý výsledok PCR alebo AG test, potvrdenie o plnom zaočkovaní proti COVID-19, potvrdenie o prekonaní ochorenia. Pri vstupe do Bulharska môže byť každému cestujúcimu meraná telesná teplota. 

Opatrenia 

Stále platí povinnosť nosiť rúška vo všetkých vnútorných priestoroch. V rámci vonkajších verejných priestorov je povinné nosiť ochranu horných dýchacích ciest, pokiaľ nie je možné medzi osobami zachovať bezpečný odstup (1,5 m). Otvorené sú len vonkajšie priestory a záhrady reštauračných zariadení. V zníženej kapacite sú otvorené posilňovne, knižnice, kiná, divadlá a múzeá. Nákupné centrá sú otvorené s maximálnym využitím 50% kapacity.

​Taliansko 

Krajina Slovensko zaradila do kategórie "C" - čo znamená, že turisti sa musia preukázať negatívnym AG alebo PCR testom (nie starším ako 48 hodín), potvrdením o prekonaní ochorenia alebo potvrdením o očkovaní. Týmto cestujúcim bude umožnený vstup bez obmedzení. 

Opatrenia 

V krajine prebiehajú uvoľnenia na regionálnej stupnici. Momentálne sú všetky časti Talianska v žltej farbe, čo znamená mierne riziko nákazy. Otvorené sú reštaurácie, kiná, divadlá a obchody za splnenia prísnych opatrení (rúško, dezinfekcia, odstup).  Na celom území krajiny platí zákaz vychádzania od 23:00 do 5:00 hod., od 21. júna bude úplne zrušenie tohto zákazu. Stále platí povinnosť nosiť rúško a dodržiavanie odstupov. 

Grécko 

Vstup do krajiny je možný v prípade predloženia negatívneho PCR alebo AG testu, ktorý nesmie byť starší ako 72 hodín. Výnimku z karantény majú aj turisti, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 alebo majú potvrdenie o plnom zaočkovaní proti COVID-19. Dokumenty musia byť v anglickom jazyku a musia obsahovať všetky osobné údaje cestujúceho. Od všetkých cestujúcich prichádzajúcich do Grécka sa naďalej vyžaduje vyplnenie online formulára. 

Opatrenia

V krajine platí zákaz vychádzania od 00:30 do 05:00, s výnimkou cestovania za prácou alebo zdravotných dôvodov. Nosenie rúška je povinné na celom území krajiny, vo vonkajších ale aj vnútorných priestoroch. Otvorené sú vonkajšie priestory reštaurácií a kaviarní. Taktiež bolo povolené otvorenie exteriérových archeologických pamiatok a verejných parkov. 

Španielsko 

Vstup do krajiny je možný s negatívnym PCR testom a TMA testom (založený na molekulárnej technike). Potvrdenie nemôže byť staršie ako 72 hodín a musí byť španielskom/nemeckom/anglickom/francúzskom jazyku. Výnimky z povinnosti mať test pre osoby, ktoré prekonali COVID-19 alebo sú už zaočkované sú avizované od 7. júna 2021. Vyžaduje sa vyplnený sanitárny formulár- osobitne pre každú vstupujúcu osobu. Cestujúcim na letoch prichádzajúcich zo zahraničia merajú teplotu pomocou termovíznych kamier a vykonáva sa i vizuálna kontrola prichádzajúcich.

Opatrenia

Na celom území Španielska platí povinnosť nosiť rúška vo vnútorných ale aj vonkajších priestoroch. Rovnako sa pri vstupoch do interiéru vyžaduje použitie dezinfekcie. Podmienky sú podobné ako v ostatných krajinách. Otvorené sú len exteriéry reštaurácií a kaviarní. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy