Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Británii spomínali na našich letcov v službách RAF
Zdielať na

V Británii spomínali na našich letcov v službách RAF

Zdroj: TV JOJ

LONDÝN / V Československom národnom dome v londýnskej štvrti West Hampstead, si krajania 13. augusta pripomenuli 80. výročie operácie "Adlertag" - orlí deň, ktorá bola súčasťou vojenskej operácie s kódovým názvom "Adlerangriff"- orlí útok. Písal sa 13. august 1940 a počas 2. svetovej vojny, v tento deň, došlo k silnému útoku všetkých troch nemeckých leteckých armád.

Cieľom Göringovej Luftwaffe bolo zničiť britské vojenské letectvo "Royal Air Force"(RAF) a pripraviť tak pôdu pre pozemnú inváziu nacistického Nemecka na Britské ostrovy. V bitke o Britániu sa Hitlerovi jeho zámer nevydaril aj vďaka českým a slovenským letcom v službách RAF, ktorí svojimi hrdinskými činmi prispeli k neskoršiemu víťazstvu Spojencov.

Na tejto slávnostnej akcii v metropole Veľkej Británie sa okrem pozvaných hostí, predstaviteľov českého a slovenského veľvyslanectva, zúčastnila tiež zástupkyňa starostky mestskej časti Camden Sabrina Francis. Všetci prítomní si uctili pamiatku českých a slovenských letcov a vyzdvihli ich významnú úlohu pri obrane ostrovnej monarchie. Veľvyslanec Slovenskej republiky v Londýne Ľubomír Rehák zdôraznil dôležitosť pripomínať si hrdinské činy našich rodákov a zachovávať ich v povedomí aj pre budúce generácie. Po položení symbolických vencov k pamätnej tabuli, pripomínajúcej mená padlých českých a slovenských pilotov, slovenský veľvyslanec dodal: "Na individuálnych príbehoch týchto hrdinov, ktorí položili svoje životy v záujme našej dnešnej slobody a mieru si najlepšie uvedomíme, akú obetu títo odvážni ľudia priniesli."

Historici Alan Hovell, Honza Jun a Neil Rees, vo svojich príspevkoch upriamili pozornosť na podiel Veľkej Británie v dejinách Československa, od podpory vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov, až po pomoc našej exilovej vláde v Londýne počas druhej svetovej vojny. Na príkladoch dvoch výrazných československých pilotov britského kráľovského vojenského letectva RAF – Otta Smika a Josefa Františka poukázali na vysokú profesionalitu, ktorú v bojoch naše letecké esá preukázali. Práve druhý menovaný český rodák, ktorý bol súčasťou 303. poľskej perute sa stal v bitke o Britániu, so 17 zostrelmi nepriateľských lietadiel, najúspešnejším spojeneckým, stíhacím pilotom. Zo slovenských letcov patrí významné miesto Jánovi Ambrušovi, ktorý bol veliteľom 312.československej perute Royal Air Force.

V priestoroch Československého národného domu na ulici West End Lane 74, kde sa slávnostná udalosť odohrala sa pravidelne stretávajú členovia britskej, českej a slovenskej asociácie, združujúcej krajanov a priateľov našich národov. V prevádzke je aj československá reštaurácia, ktorá návštevnikom ponúka široký výber našich tradičných jedál a nápojov. Keďže ide o budovu, v ktorej sa od jej založenia v roku 1946 stretávali aj naši letci, majitelia reštaurácie sa rozhodli obnoviť tradíciu spomienkových podujatí na našich hrdinov z obdobia 2. svetovej vojny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy