Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Železnicou pri Prahe sa rútili nekontrolovateľné vagóny. Na priecestí nabrali osobné auto
Zdielať na

Železnicou pri Prahe sa rútili nekontrolovateľné vagóny. Na priecestí nabrali osobné auto

MSTĚTICE / Pri Prahe sa v piatok ráno vykoľajili vagóny. Železnicou sa rútilo tridsaťdva odstavených vagónov, sedem z nich sa vykoľajilo. Poškodili osobné auto, stĺp trakčného vedenia a budovu železníc.

V blízkosti železničného priecestia nabrali vagóny aj osobný automobil. Dvaja ľudia sa zranili, vodič osobného auta ľahko. Po ošetrení na mieste vodiča previezli do Nemocnice.

Zranil sa aj pracovník železnice, ten bol ošetrený na mieste. Potvrdil to hovorca stredočeských hasičov Jaroslav Gabriel a hovorca stredočeskej záchranky Petr Mach.

Vagóny vyšli po 9:00 a prešli cez železničné priecestie zabezpečené svetelnou signalizáciou a závorami, zariadenia ale pri prejazde vagónov nesignalizovali blížiace sa železničné vozne.

Po strete s prechádzajúcim automobilom sa vagóny vykoľajili. "Železničná inšpekcia začala vyšetrovanie mimoriadnej udalosti," uviedol hovorca železničnej inšpekcie Martin Drápal.

Generálny inšpektor Jan Kučera na tlačovej konferencii po zasadnutí bezpečnostnej komisie doplnil, že zabezpečovacie zariadenie nebolo uvedené do činnosti, pretože sa ovláda ručne zo stanice len pri nahlásení prevádzky a obsluha nemala informáciu, že by mal ísť nejaký vlak. Príčinu nehody inšpekcia vyšetruje. 

Kučera doplnil, že vodič osobného vozidla mal povinnosť sa v prípade neblikajúcich svetiel na priecestí presvedčiť, že nič nejde. Tak zareagoval vodič kamiónu, ktorý aj napriek zníženému výhľadu vagóny zaregistroval a včas z prejazdu vycúval.

Na mieste zasahovali aj hasiči. Tí vykoľajené vagóny museli vyslobodiť pomocou špeciálnej techniky. Na miesto privolali tri vozidlá vrátane vyslobodzovacieho automobilu.

Len pred mesiacom si tragická zrážka vlakov vyžiadala v Českej republiky obete aj zranených: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy