Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Minister práce predstavil návrh kurzarbeitu pre firmy a SZČO. Za týchto podmienok získate príspevok
Zdielať na

Minister práce predstavil návrh kurzarbeitu pre firmy a SZČO. Za týchto podmienok získate príspevok

BRATISLAVA / Ministerstvo práce predstavilo návrh trvalého "kurzarbeitu“ pre firmy a SZČO. Príspevok pre zamestnanca by mal byť 80-percent čistej mzdy, najviac však 1340 eur. Dovtedy má platiť systém skrátenej práce, ktorý vláda dočasne zaviedla počas koronakrízy, a ukázal sa ako účinný pri udržaní pracovných miest.

Zriadiť sa má samostatný Fond udržania zamestnanosti, v ktorom budú peniaze pre prípad ďalšej ekonomickej krízy, či iných výnimočných udalostí. Poistné by doň platili všetci zamestnávatelia. Pre SZČO návrh nateraz obsahuje dve možnosti - buď ako súčasť povinného, alebo dobrovoľného poistenia. Oproti súčasnosti by však nikto nemal platiť viac. "Nebudeme zvyšovať celkové odvodové zaťaženie," vyhlásil minister práce Milan Krajniak. 

Teraz príklad so zamestnancom, ktorý zarobí priemernú hrubú mzdu 1100 eur, čo je v čistom 841,50. Ak by v krízovej situácii musel ísť na podporu v nezamestnanosti, bral by 542,50. Avšak z Fondu udržania zamestnanosti by dostával až 673 eur. Rozdiel je teda viac ako 130 eur. "Čo si myslím, že je slušná suma, aby sa dalo preklenúť takéto krízové obdobie," poznamenal Krajniak. 

Podmienky na poskytovanie dávky

Takúto dávku bude môcť zamestnávateľ čerpať najviac 6 mesiacov. Podmienok na jej poskytovanie má byť päť - obmedzenie prevádzkovej činnosti, vyčerpanie vlastných možností zamestnávateľa, udržanie pracovných miest i schválenie žiadosti.

"Zamestnávateľ musí mať uhradené poistné a to za predchádzajúce 2 kalendárne roky," vyjadril sa štátny tajomník ministerstva práce Boris Ažaltovič. Minister teraz ponúka svoj materiál na odbornú diskusiu a ak všetko pôjde hladko, tak by mal byť naplno účinný od začiatku roka 2022. "Aby tento fond mohol začať kvalitne fungovať, jednoduchým spôsobom tak, aby ľudia vedeli, na čo majú nárok," dodal minister. 

 Spôsob, akým ministerstvo práce pripravuje trvalý kurzarbeit už ocenil Zväz automobilového priemyslu. "Veríme, že sa na takomto základe podarí pripraviť zákon, ktorý bude prejavom konsenzu všetkých sociálnych partnerov a zároveň zvýši konkurencieschopnosť Slovenska," dodal prezident ZAP SR Alexander Matušek. 

Najčítanejšie správy