Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Drsné podmienky našej východnej hranice už pochovali nejedného migranta. V tejto divočine bojovali o život
Zdielať na

Drsné podmienky našej východnej hranice už pochovali nejedného migranta. V tejto divočine bojovali o život

POHRANIČIE NA VÝCHODE SLOVENSKA / Drsné kopce, zradné miesta a náhle zmeny počasia na našej východnej hranici už pochovali niekoľkých nelegálnych migrantov. Naposledy tam našli minulý týždeň cudzincov z Indie a Bangladéša. Boli učupení v snehu a jeden z nich bol už mŕtvy. Hliadka hraničnej polície v Zboji preto opäť vyrazila práve do tejto oblasti.

"Teraz ideme naozaj do mimoriadne ťažkého terénu, do kamenistého terénu," povedal hraničný policajt OHK Zboj. Po strmej ceste štáb TV JOJ smeroval rovno do zradných kopcov, v ktorých vyhasol život nejedného migranta. Ich cesta ďalej viedla do hraničného pásma, ktoré je zvláštne tým, že sa tam pretínajú hranice troch štátov - Ukrajiny, Slovenska a Poľska. Teplota tam každým kilometrom klesá. "Vidíte, že z ničoho nič sa spustila búrka, začne fúkať, hmla pre migrantov je ťažká orientácia v tomto teréne," skonštatoval hraničný policajt.

Jeden z najťažších úsekov bol ten, ktorý sa nachádzal na slovensko-poľskej hranici. "Je tu stále ten severný vietor, aj v zime, aj v lete," povedal hraničný policajt. Asi sedem kilometrov od spomínaného miesta sa nachádza hranica s Ukrajinou. Práve z tejto strany vedú migrantov prevádzači. A zatiaľ čo oni poznajú tento terén ako vlastnú dlaň, cudzinci z Afriky či z Ázie v hustých lesoch nemajú šancu. "Väčšinou idú na ľahko oblečení. Sami bez prevádzača by odtiaľ ani nevyšli, mali problém aj teraz," skonštatoval hraničný policajt.

Na kolená dostávajú cudzincov nielen strmé kopce, ale aj náhle zmeny počasia. Hraniční policajti tam našli pred pár dňami skupinu nelegálnych migrantov, jeden z nich neprežil. "Ešte donedávna bolo tu na tomto mieste okolo 20 cm snehu," povedal hraničný policajt. Migrant z Bangladéša zomrel v snehovej búrke. Ďalší desiati boli vyčerpaní a podchladení. Jedného previezli v kritickom stave do humenskej nemocnice.


"Pacient bol prijatý pre ťažké podchladenie a po krátkej hospitalizácii v dobrom stave prepustený," uviedla hovorkyňa siete nemocníc Jana Fedáková. Do roku 2021 by mohlo hranice posilniť 200 profesionálnych vojakov. Armáda by bola nasadená v súvislosti s protiprávnymi preletmi. Vojaci by mali pôsobiť najmä na hraniciach s Ukrajinou. Hraniční policajti strážia čiaru 24 hodín denne. Každá služba je rizikom. Uvedomujú si, že tieto drsné kopce sú ich spoločným teritóriom s prevádzačmi. Tí sú čoraz častejšie ozbrojení a hraničiari sa kedykoľvek môžu ocitnúť v neľahkej situácii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy