Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Medvedí zásahový tím spod Tatier ruší mýty o medveďoch. Na toto rozhodne zabudnite!
Zdielať na

Medvedí zásahový tím spod Tatier ruší mýty o medveďoch. Na toto rozhodne zabudnite!

VYSOKÉ TATRY / Tatranský problém s medveďmi sa vďaka pandémii dostal tak trochu do úzadia, ale stále existuje. Pomôcť vyriešiť ho, by mal aj nanovo vytvorený medvedí zásahový tím. Pozreli sme sa na ich prácu počas rušnej noci v Tatranskej Polianke.

​Tatranská Polianka je aj počas turistickej sezóny veľmi pokojná osada. Keď však príde noc, tak je tam poriadne rušno. Reč je o medveďoch. Tých nevyrušuje napríklad ani svietenie bateriek z okien či pokrikovanie.

Na masívnych "návštevníkov" si už posvietila aj medvedia hliadka. "My sme medvedí zásahový tím pod Štátnou ochranou prírody priamo pod riaditeľstvom v Banskej Bystrici. Fungujeme od januára tohto roka. Je nás 5 členov, 3 operujú z Banskej Bystrice a 2 zo Svitu," povedal Michal Haring, Medvedí zásahový tím, Vysoké Tatry.

Ich úlohou je pôsobiť najmä v oblasti prevencie. "Vždy budeme dookola opakovať to isté, čo sa nám potvrdilo aj zo zahraničia, nie je to o početnosti medveďov. V zahraničí zamkli kontajnery a problémy sa výrazne znížili, alebo zmizli úplne. Je jedno, keď sa na Slovensku hovorí o odstrele medveďa, že ich tu máme veľa, tak to nič nerieši. Pretože keď odstrelíte 5 problémových jedincov, tak tých medveďov je tu dostatok na to, že prídu ďalšie," zhodnotil Haring.

Nepravdivé mýty o medveďoch

Haring zároveň upozorňuje aj na niektoré mýty, ktoré si často spájame s medveďmi. "V situácii keď ľudia zbadajú medveďa a keď sa napríklad postaví na zadné nohy, tak to nie je útočná pozícia," zdôraznil Haring. No hoci medvede niekedy pôsobia neškodne, netreba sa k nim v žiadnom prípade približovať. Aj tie "kontajnerové" totiž stratili plachosť a bežia poriadne rýchlo.

O rozdielnych názoroch ochranárov a Tatrancov na tému medveďov hnedých. Šelmy sa totiž opäť vo veľkom prechádzajú v obytných zónach Vysokých Tatier. Viac sa dozviete v nasledujúcom VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy