Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sporný predaj vzácnej budovy v centre Bratislavy. Študoval tam aj Ľudovít Štúr
Zdielať na

Sporný predaj vzácnej budovy v centre Bratislavy. Študoval tam aj Ľudovít Štúr

BRATISLAVA / Za nehoráznosť označujú aktivisti zámer Slovenskej akadémie vied predať vzácnu budovu v centre Bratislavy. Študovali tam naši najväčší národní buditelia na čele so Štúrom. Sporný predaj sa uskutočnil krátko pred parlamentnými voľbami. A to napriek oprávneným výhradám evanjelickej cirkvi.

Začiatkom januára, teda necelé dva mesiace pred voľbami, ponúkli nehnuteľnosť na Konventnej ulici do elektronickej dražby. Budova je pritom predmetom súdneho sporu.

"My sme samozrejme hneď dali návrh na neodkladné opatrenie, pretože predajom budovy by mohlo dôjsť k porušeniu našich práv," vraví Ján Králik z evanjelickej cirkvi. Rezort kultúry, ktorý budovu považuje za nesmierne cennú, kritizuje postup SAV.

"Tento proces zo strany SAV nebol zvládnutý štandardne, nakoľko tá ponuka na predkupné právo nám nebola doručená podľa pamiatkového zákona," poukazuje Radoslav Ragač z ministerstva kultúry. 

Evanjelická cirkev prišla o budovu bývalého konventu v roku 1963 potom, čo čelila vydieraniu zo strany komunistického štátu. Súd jej v roku 2010 vrátil iba pozemok. "Zastávame stanovisko, že pokiaľ nám pod nátlakom bola odňatá aj s pozemkom, tak nám s tým pozemkom mala byť aj vrátená a nezdá sa nám to logické, že pozemok nám bol vrátený, ale pre túto budovu to nepatrí,"dodáva Králik. 

SAV tvrdí, že ide o prebytočnú budovu. Nám sa ale podarilo zistiť, že ešte nedávno vedenie tejto vedeckej inštitúcie presviedčalo súd, že priestory chce využívať ako sídlo niektorých ústavov či depozitár. "Alma mater slovenského národa. Tu mladá generácia pod vedením Ľudovíta Štúra budova základy moderného slov. Národa od Štúrovcov po Štefánika," hovorí Peter Lukáč z OZ Lýceum novum. 

Akadémia vied sa ale akýmkoľvek pochybeniam bráni. "Pri nakladaní s majetkom štátu správca postupoval v súlade so zákonom," uvádza v stanovisku. Budova zatiaľ nenašla nového majiteľa. "Vyzvali sme SAV, aby nekonali, kým sa neuskutoční spor na Najvyššom súde SR," dodal Ragač.

Proti predaju sa už vyslovilo aj ministerstvo školstva. Evanjelická cirkev verí, že budovu sa podarí zachrániť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy