Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Erdogan odmieta predĺženie prímeria v Sýrii. To končí už v utorok večer
Zdielať na

Erdogan odmieta predĺženie prímeria v Sýrii. To končí už v utorok večer

Archívna reportáž

ANKARA / Oddiely sýrskych Kurdov YPG sa v severnej Sýrii stále sťahujú od tureckej hranice, tvrdí turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý zároveň odmietol návrh francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na predĺženie prímeria. To skončí v utorok o 21.00.

Erdogan pred schôdzkou s ruským prezidentom Vladimirom Putinom povedal, že vojenská operácia bude obnovená, ak nebude dohoda o prímerí splnená. Kurdi podľa neho musia svojich bojovníkov stiahnuť od hranice, kde chce Turecko zriadiť zónu pre bezpečný návrat sýrskych utečencov zo svojho územia. Podľa Erdogana sa musí stiahnuť ešte 1300 zostávajúcich kurdských bojovníkov, 800 bojovníkov už odišlo. 

Macron sa v pondelkovom telefonáte s Putinom prihováral za predĺženie prímeria. Erdogan prehlásil, že jemu Macron nič také neponúkol. "Macron sa stretáva s teroristami a touto cestou (prostredníctvom Putina) nám chce odovzdať návrhy teroristov," povedal Erdogan pred odletom do Soči. 

Kremeľ sa pri tom chce zaoberať návrhom Nemecka na zavedenie medzinárodného dozoru v bezpečnostnej zóne pri sýrskej hranici so zapojením Turecka a Ruska. Nemecká ministerka obrany Annegret Kramp-Kareenbauer povedala, že o tom tento týždeň bude rokovať s partnermi z NATO a nevylúčila, že by Nemecko mohlo poslať do Sýrie svojich vojakov. 

Sýrsky prezident Bašár Asad Erdogana za jeho konanie v severnej Sýrii označil za zlodeja. Hovorca Kremľa Dmitrij Medvedev upozornil, že Turecko potrebuje na rozmiestnenie svojich vojakov v Sýrii súhlas sýrskej vlády. Predseda Európskej rady Donald Tusk Turecko vyzval, aby svojich vojakov zo Sýrie stiahlo a vojenskú operáciu v Sýrii ukončilo natrvalo. Zástupca ruského ministra zahraničia Oleg Syromolotov prehlásil, že vpád tureckých vojsk do severnej Sýrie je narušením územnej celistvosti krajiny.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy