Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Poslanci sa opäť zišli, aby prerokovali rôzne návrhy. Tie sa týkali obmedzení prezidenta, ale aj športovcov
Zdielať na

Poslanci sa opäť zišli, aby prerokovali rôzne návrhy. Tie sa týkali obmedzení prezidenta, ale aj športovcov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Dvaja koaliční poslanci, ktorí mnoho rokov pôsobili vo futbalovom Slovane Bratislave, Dušan Tittel a Dušan Galis sa rozchádzajú v názore, aké má byť postavenie športovca v profesionálnom klube. Ukázalo sa to aj počas dnešného rokovania parlamentu.

Novelu predložili dvaja bývalí futbalisti, reprezentanti, ktorí tu pôsobia vo farbách SNS - Dušan Tittel a Tibor Jančula. Jej podstata je v tom, že profesionálny športovec by v klube mohol pôsobiť aj ako podnikateľ-živnostník, a nielen ako zamestnanec, ako to platí v súčasnosti. "Predovšetkým chceme odstrániť diskrimináciu športovcov kolektívnych športoch, ktorí doteraz mohli podpisovať zmluvy len zamestnanecké podľa zákonníka práce," uviedol Dušan Tittel, poslanec NR SR za SNS. 

Poslanci novelu výraznou väčšinou posunuli na ďalšie rokovanie. Majster Európy a úspešný tréner Dušan Galis sa však zdržal. "Zo zamestnancov ideme robiť živnostníkov, proti čomu ja som. a myslím, že aj UEFA už podala nejakú sťažnosť na futbalový zväz, takže bolo by dobre, aby sme sa touto otázkou zaoberali," povedal Dušan Galis, poslanec NR SR za Smer-SD. 

Exminister práce a dlhoročný športový funkcionár Jozef Mihál považuje návrh za zlý, pretože kolektívnym športovcom sa oklieštia ich práva. "Či hokejisti, basketbalisti, či hádzanári nebudú mať takú ochranu voči napríklad vyhodeniu z klubu, ako majú teraz," dodal Jozef Mihál, poslanec NR SR za Spolu. 

SNS v parlamente neuspela s dvomi návrhmi, vrátane toho, aby vzniklo nové ministerstvo športu a cestovného ruchu. Chýbalo len zopár hlasov - napríklad Fico bol neprítomný a väčšina Mosta sa zdržala. Danko podvečer zareagoval slovami, že sa už nezúčastní na žiadnom rokovaní koaličnej rady a SNS nebude podporovať zákony Mosta, lebo Bugár ho podrazil. Na čo Bugár kontroval, že Most avizoval, že nepodporí niektoré návrhy zákonov SNS. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy