Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Donbas opäť pod paľbou. O život prišiel ukrajinský vojak i 70-ročná žena
Zdielať na

Donbas opäť pod paľbou. O život prišiel ukrajinský vojak i 70-ročná žena

Reportérka TV JOJ Katarína Kleknerová bola v prvej línii frontu. Hovorila s ľuďmi, ktorí žijú v blízkom okolí

KYJEV / Smrť ukrajinského vojaka a deväť ranených si v Donbase na východe Ukrajiny vyžiadala paľba proruských separatistov, ktorí k ostreľovaniu vládnych vojsk mali použiť aj ťažké zbrane, zakázané mierovými dohodami z Minska. Informácie uviedlo velenie ukrajinskej armády.

Podľa armádnych informácií, ktoré cituje denník Ukrajinska pravda, porušili povstalci prímerie v 42 prípadoch. Separatisti ale z porušenia pokoja zbraní obviňujú ukrajinskú armádu. V paľbe vládnych vojsk utrpela smrteľné zranenia aj 70-ročná obyvateľka mesta Horlivka, uviedol starosta podľa povstaleckej agentúry DAN. Mesto kontrolujú separatisti. 

O smrti ukrajinského vojaka informovali ukrajinské média už v stredu, a to po tom, čo povstalecká protitanková riadená strela zasiahla armádny kamión. Nákladné auto bolo podľa Ukrajinskej pravdy súčasťou kolóny, v ktorej šiel gubernátor Pavlo Kyrylenko. Ten vyviazol bez zranení, jeho auto zasiahnuté nebolo. 

Prezident Volodymyr Zelenskyj  označil incident za pokus prekaziť mierový proces a ohroziť snahu obnoviť rozhovory o ukončení nepriateľstva. "Tento drzý útok ukázal, kto si v skutočnosti nepraje mier v Donbase," povedal Zelenskyj. V reakcii na útok nariadil posilniť činnosť ukrajinských jednotiek pri odhaľovaní a zneškodňovaní diverzných skupín nepriateľov. Ukrajinská armáda má podľa vrchného veliteľa tvrdo reagovať na všetky provokácie. Zelenskyj rodine zabitého vojaka vyjadril sústrasť. 

Konflikt v Donbase si podľa odhadov vyžiadal od jari 2014 viac ako 14 000 mŕtvych. Kyjev a Západ obviňujú Rusko z podpory povstalcov, to ale Moskva popiera. 

Reportérka TV JOJ Katarína Kleknerová bola v prvej línii frontu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy