Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nishit, ktorý v sebaobrane pobodal Braňa, je nevinný
Zdielať na

Nishit, ktorý v sebaobrane pobodal Braňa, je nevinný

BRATISLAVA / Súd oslobodil Nishita Timotyho, ktorý v sebeobrane usmrtil muža. Rozhodol o tom Krajský súd v Bratislave. Potvrdil tak minuloročný rozsudok Okresného súdu v Bratislave. Verdikt súdu je právoplatný.

Nishit po verdikte súdu pred novinármi uviedol, že už nikdy nepôjde do mesta s nožom. Prokurátor Michal Śúrek si počká na písomné vyhotovenie verdiktu súdu. "Počkám si na písomné vyhotovenie. Preštudujem ho, preskúmam a následne sa rozhodnem, či využijem mimoriadny opravný prostriedok," uviedol Michal Šúrek. 

"Senát odvolacieho súdu dospel k presvedčeniu, že okresný súd pri zisťovaní ustálení skutkových stavov postupoval správne a v súlade so zákonom. Proti uzneseniu odvolacieho súdu nie je prípustná sťažnosť. Oslobodzujúci rozsudok súdu je právoplatný," uviedol hovorca súdu Pavol Adamčiak. 

Na pojednávaní bol redaktor KRIMI Andrej Zavřel, správu budeme aktualizovať. 

​Incident sa stal v októbri 2017 v nočných hodinách v centre Bratislavy. Obžalovaný sa dostal s dvoma mužmi do fyzického konfliktu, pričom Timothy následne použil nôž. Poškodenému Branislavovi spôsobil zranenia na krku, ktorým podľahol. Zároveň nožom poranil na brade a hrudi aj jeho kamaráta Volodymyra. Nishita Timothyho zadržali policajti po niekoľkých desiatkach minút. Pred súdom obžalovaný odmietol obžalobu z vraždy a ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a argumentoval, že išlo o sebaobranu pred rasistickým útokom.

Odvolací súd dnes v tomto prípade skonštatoval, že okresný súd predtým postupoval správne, vykonal všetky dôkazy a správne ich vyhodnotil. Predseda senátu zároveň citoval z rozsudku okresného súdu, podľa ktorého nikto nie je povinný ustupovať pred neoprávneným útokom. "V prípade nutnej obrany niekedy napadnutý musí použiť intenzívnejšie prostriedky ako útočník," povedal. Prokuratúra v odvolaní proti prvému oslobodzujúcemu rozsudku argumentovala práve tým, že použitie noža zo strany Timothyho bolo neprimerané. Podľa súdu však bolo dostatočne preukázané, že sa bránil útoku viacerých osôb.

Nishit Timothy dnes vyjadril nad rozhodnutiami súdov spokojnosť. "Som smutný z celej záležitosti. Rok vo väzbe bol hrozný zážitok. Som smutný pre rodinu, ktorá niekoho stratila, ale nebolo mojím zámerom niečo zlé urobiť," dodal.

​Prípad Nishita sa počas procesu komplikoval. Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy