Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Putin pre stíhanie novinára Golunova prepustil policajných generálov
Zdielať na

Putin pre stíhanie novinára Golunova prepustil policajných generálov

MOSKVA / Ruský prezident Vladimir Putin kvôli afére s nespravodlivým obvinením investigatívneho novinára Ivana Golunova odvolal dvoch policajných generáloch z funkcií náčelníkov moskovskej správy ministerstva vnútra. Na starosť mali boj proti drogám a vnútorné záležitosti polície. Príslušný prezidentov výnos zverejnil Kremeľ.

O odvolaní oboch náčelníkov požiadal šéfa štátu minister vnútra Vladimir Kolokolcev, ktorý v utorok pod tlakom pobúrené verejnosti oznámil ukončenie trestného stíhania novinárov. Minister tiež postavil mimo službu policajtov, ktorí Golunova zatkli a obvinili.

​Golunova, známeho tým, že odhaľoval korupciu na moskovskej radnici, zadržala polícia minulý štvrtok pod zámienkou údajného obchodovania s drogami; keď sa domáhal advokáta, policajti ho vraj zbili. Polícia tvrdí, že narkotiká, určená na predaj, našli v batohu pri domovej prehliadke novinárovho bytu. Z deviatich fotografií, údajne urobených pri prehliadke, ale osem zachytáva iný byt.

Golunov tvrdí, že drogy, údajne nájdené počas domovej prehliadky, podstrčili do jeho bytu sami policajti, aby ho dostali do väzenia. Hrozilo mu až 20 rokov za mrežami. Prípad vyvolal vlnu pobúrenia, za Golunova sa postavili jeho kolegovia z nezávislých i štátnych médií. Ukončenie stíhanie oznámil v utorok osobne minister vnútra, ktorý uznal, že proti novinárovi nie sú dôkazy.

​Moskovská polícia v stredu zadržala a po spísaní protokolov zase prepustila stovky účastníkov pochodu za potrestanie vinníkov prenasledovania novinára a to vrátane opozičného politika Alexeja Navalného, ​​považovaného za hlavného oponenta Kremľa. Policajti podľa reportérov chytali predovšetkým ľudí v tričkách s nápisom "Ja som / my sme Ivan Golunov". Ale priamo v Kremli počas stredajšieho udeľovania štátnych cien sedelo v prvom rade a hneď oproti Putinovi dievča v tomto tričku; bola to dcéra jedného z vyznamenaných.

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy