Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Policajta zastrelili pri bežnej kontrole. Po 5 rokoch si pripomenuli tragickú udalosť
Zdielať na

Policajta zastrelili pri bežnej kontrole. Po 5 rokoch si pripomenuli tragickú udalosť

BOLERÁZ / Vo výkone služby zomrel pred piatimi rokmi 34-ročný policajt. Vodič, ktorého vtedy kontroloval, využil policajtovu nepozornosť a zozadu ho zastrelil. Policajný zbor si vo štvrtok pripomenul jeho pamiatku.

Len pár minút pred tragédiou, ktorá otriasla Policajným zborom i širokou verejnosťou nič nenasvedčovalo tomu, že sa podporučíkovi Petrovi Opalekovi, medzi kolegami nazývanému aj Opiš, pretrhne niť života. V tom čase mal len 34 rokov. Policajná hliadka v Bolerázi zastavila pri bežnej kontrole auto, v ktorom sa nachádzal vodič Milan Szalay. Vtedy policajt Peter spolu s policajtkou Janou podrobili šoféra Oplu Zafira dychovej skúške. "Táto dychová skúška bola pozitívna a tu sa všetko začalo," informovala Martina Kredatusová, hovorkyňa KR PZ Trnava. 

​Vodičovi namerali viac ako 1 promile alkoholu v dychu, a preto skončil v putách. Milan Szalay ale využil situáciu a dostal sa ku zbrani. Vodič následne zobral policajtovi zbraň z puzdra, a ňou ho zastrelil dvomi ranami do oblasti chrbta. Policajt Peter Opalek priamo na mieste zomrel. Vzápätí sa strhla prestrelka. Ešte dnes zreteľne vidno v stene obecného úradu stopy po guľkách. Petrova kolegyňa sa v tom čase kryla za služobným vozom, pretože sa vodič snažil zasiahnuť aj ju. Výstrely mu ale opätovala, a snažila sa Petrovho vraha zneškodniť. Mala šťastie v nešťastí, pretože Milanovi náhle došli náboje. "Páchateľ následne z miesta činu odišiel a v Bratislave sa prihlásil asi po dvoch hodinách kolegom," povedala Martina Kredatusová.

Policajtka Jana napriek tomuto zážitku preukázala odvahu, odmietla kancelársku prácu a v službe v teréne napriek celej udalosti pokračuje aj naďalej. Na svojho kolegu podobne ako ostatní nikdy nezabudne. "Dnešným dňom sme si chceli uctiť jednak pietnu spomienku a pripomenúť si, aký to bol skvelý človek, ale zároveň sme chceli, aby táto spomienka bola aj mementom nie len pre ostatných kolegov, ale aj pre občanov, aby si uvedomili, že príslušník polície sa naozaj denno-denne vystavuje riziku," poznamenala hovorkyňa KR PZ Trnava. 

Od roku 1991 zomrelo počas výkonu služby celkovo 54 policajtov. Milanovi Szalayovi si zostáva odpykať ešte 19-ročný pobyt za mrežami v najťažšej nápravno-výchovnej skupine. Súd mu vymeral odsedieť si celkovo 24 rokov, Petrovi to ale život už nevráti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy