Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Poľsko vybuduje armádny objekt pre tisícku amerických vojakov
Zdielať na

Poľsko vybuduje armádny objekt pre tisícku amerických vojakov

VARŠAVA / V Poľsku bude vybudovaný armádny objekt pre tisícku amerických vojakov. Na tlačovej konferencii po rokovaní s poľským prezidentom Andrzejom Dudom to vo Washingtone vyhlásil jeho americký hostiteľ Donald Trump. Šéf Bieleho domu dodal, že náklady na stavbu objektu ponesie Poľsko. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg plány na rozmiestnenie amerických vojakov v Poľsku uvítal.

Varšava podľa amerických médií niekoľko mesiacov lobovala za zriadenie stálej vojenskej základne USA na poľskom území. Duda vyjadril nádej, že americká vojenská prítomnosť v Poľsku "bude trvalá a postupne sa bude zvyšovať". Počet vyslaných vojakov bude závisieť od rozhodnutia USA.

​Trump pred rokovaním s Dudom hovoril až o 2000 amerických vojakoch, ktorí by mohli byť do Poľska presunutí z Nemecka. Počet amerických vojakov na európskom kontinente by sa tak nezvýšil. Rozhodnutie ale podľa amerického prezidenta doteraz nepadlo.

Tisícky vojakov 

Šéf NATO Stoltenberg vyjadril potešenie nad plánmi rozmiestniť v Poľsku viac amerických vojakov. "Vítam dnešné oznámenie, že Spojené štáty posilnia svoju vojenskú prítomnosť v Poľsku. Ukazuje to silnú oddanosť USA európskej bezpečnosti a silu transatlantické väzby," napísal Stoltenberg na twitteri.

Americkí vojaci teraz v Poľsku nie sú rozmiestnení trvalo, v rámci rotácie síl NATO ich tam je v priemere okolo 4500. Na rovnakom princípe udržuje NATO aj posádky v pobaltských krajinách. Poľsko sa o prechod na trvalý režim snaží od ruskej anexie ukrajinského Krymu v roku 2014.

Podpísaná dohoda

O vojenskej spolupráci bola podpísaná politická dohoda. Podľa poľských činiteľov obsahuje všetky prvky potrebné na dohodnutie kvalitatívne aj kvantitatívne zmeny prítomnosti amerických jednotiek v Poľsku.

Trump pochválil zámer Varšavy kúpiť v USA tridsaťdva lietadiel F-35, o ktorom Poľsko informovalo koncom mája. Chrbtica poľského letectva v súčasnosti tvoria stíhačky F-16 americkej výroby. Popoludňajší oblohou nad Bielym domom počas dnešného rokovania preletelo jedno lietadlo F-35, na ktorý Duda zamával. Trump povedal, že dôvodom preletu bola "poľská objednávka 32 alebo 35 najmodernejších modelov lietadiel F-35". Ide o "veľmi malú šou," podotkol prezident.

Prezident USA nijako nenaznačil, že by predmetom jeho besedy s Dudom bola vnútropolitická situácia v Poľsku, ktorú kritizujú bruselské inštitúcie EÚ. Pri stretnutí s Trumpom v Bielom dome Duda na otázky novinárov ohľadom stavu demokracie v Poľsku reagoval podráždene. "Niekto vás podviedol. S demokraciou nie je v Poľsku žiadny problém, naozaj. Všetko je skvelé," vyhlásil poľský prezident. Trump ho podporil slovami "to som tiež počul". Že by Poľsko ustupovalo od demokratických princípov, vraj šéfa Bieleho domu neznepokojuje.

Americký prezident poľskému hosťovi sľúbil, že jeho krajinu navštívi. Štát by sa tak mohlo už tento rok v septembri pri akciách spojených s 80. výročím začiatku druhej svetovej vojny.

Trump dúfa, že Poľsko bude čoskoro zaradené do programu bezvízového styku, hoci napríklad Česko či niektoré ďalšie krajiny strednej a východnej Európy v ňom sú zahrnuté už od roku 2008. Nevylúčil, že sa tak stane už počas najbližších deväťdesiatich dní. Povedal tiež, že oba štáty podpísali dohodu o dodávkach dvoch miliárd kubíkov amerického kvapalného plynu v hodnote ôsmich miliárd dolárov. Budú spolupracovať aj v jadrovej energetike. V Poľsku doteraz žiadna jadrová elektráreň nepracuje.

Aj Slovensko donedávna rokovalo s USA o prijatie dotácie na obnovu letísk. SNS túto dohodu zablokovala. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy